Секретар Управног одбора АКБ затражио оставку Југослава Тинтора јер је досије Владимира Цвијана дао БИА

0

Југослав Тинтор (Фото: Н1)

Секретар Управног одбора Адвокатске коморе Београд, адвокат Драгослав Љубичановић послао је данас писмо председнику АКБ, адвокату Југославу Тинтору у коме тражи престанак његовог председничког мандата због тога што је на седници Управног одбора, како Љубичановић тврди, функционер коморе Безбедносно-информативној агенцији дао лични досије Владимира Цвијана, за чију смрт је јавност сазнала три године касније.

Љубичановић у писму наводи да је све то рекао и на седници УО АКБ и каже да услед незаконитог поступања, требало да му престане мандат.

„Наиме Ви сте изричито на седници УО потврдили да сте полицијским службеницима без судске наредбе и без захтева органа истраге дали личне податке из евиденција које води АКБ. Наведени су чланови Управног одбора сазнали тек након објаве у медијима да је функционер коморе службеницима БИА дао лични досије колеге Владимира Цвијана“, наводи адвокат Љубичановић те додаје да то побуђује сумњу да ли је поред овог случаја, за који је јавност сазнала од БИА, било још случајева незаконитог давања личних података адвоката и приправника, који се воде у евиденцији коморе.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У писмо наводи и да је тиме не само повредио законску обавезу чувања података о личности, већ сте супротно адвокатском кодексу пољуљао поверење јавности у адвокате који су везани адвокатском тајном.

Адвокат Љубичановић у наставку позива Тинтора да поднесе оставак, јер су га, како каже, колеге из Управног одбора више пута денатовали, оптужује га да је тонске записе са седница достављао неовлашеним лицима ради злоупотребе.

Прочитајте још:  Наталија Стојановић: Black Friday или нови празник садашњице

Подсетимо, адвокат Иван Нинић објавио је пре неколико дана на твитеру податке које је добио од БИА о смрти Владимира Цвијана, а који се састоје од извештаја радника БИА, и представљају интерпретацију разговора између агента и шест саговорника, међу којима је и Адвокатска комора Београд.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *