Секретар Управног одбора АКБ затражио оставку Југослава Тинтора јер је досије Владимира Цвијана дао БИА

0
Југослав Тинтор (Фото: Н1)

Секретар Управног одбора Адвокатске коморе Београд, адвокат Драгослав Љубичановић послао је данас писмо председнику АКБ, адвокату Југославу Тинтору у коме тражи престанак његовог председничког мандата због тога што је на седници Управног одбора, како Љубичановић тврди, функционер коморе Безбедносно-информативној агенцији дао лични досије Владимира Цвијана, за чију смрт је јавност сазнала три године касније.

Љубичановић у писму наводи да је све то рекао и на седници УО АКБ и каже да услед незаконитог поступања, требало да му престане мандат.

„Наиме Ви сте изричито на седници УО потврдили да сте полицијским службеницима без судске наредбе и без захтева органа истраге дали личне податке из евиденција које води АКБ. Наведени су чланови Управног одбора сазнали тек након објаве у медијима да је функционер коморе службеницима БИА дао лични досије колеге Владимира Цвијана“, наводи адвокат Љубичановић те додаје да то побуђује сумњу да ли је поред овог случаја, за који је јавност сазнала од БИА, било још случајева незаконитог давања личних података адвоката и приправника, који се воде у евиденцији коморе.
У писмо наводи и да је тиме не само повредио законску обавезу чувања података о личности, већ сте супротно адвокатском кодексу пољуљао поверење јавности у адвокате који су везани адвокатском тајном.

Адвокат Љубичановић у наставку позива Тинтора да поднесе оставак, јер су га, како каже, колеге из Управног одбора више пута денатовали, оптужује га да је тонске записе са седница достављао неовлашеним лицима ради злоупотребе.

Подсетимо, адвокат Иван Нинић објавио је пре неколико дана на твитеру податке које је добио од БИА о смрти Владимира Цвијана, а који се састоје од извештаја радника БИА, и представљају интерпретацију разговора између агента и шест саговорника, међу којима је и Адвокатска комора Београд.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.