ПЛАН ДРЖАВЕ ЗА ПОВРАТАК ВОЈНОГ РОКА: Генералштаб припрема модел који ће представити на јесен, најављено и када ће први регрути ући у касарне

0
Војска Србије (Фото: Фото : Министарство одбране)

ГЕНЕРАЛШТАБ Војске Србије припрема модел служења војног рока, које ће Министарство одбране до октобра упутити Влади Србије и председнику Републике. План је да војни рок траје до шест месеци.

Уколико Народна скупштина „одмрзне“ обавезу служења војске, прва генерација од 3.000 регрута ући ће у касарне широм Србије у јуну 2022. године. Они ће се придружити професионалном саставу, који ће и убудуће бити окосница оружаних снага Србије.

Радни модел не искључује приговор савести, с тим што се увелико ради на реорганизацији старог система цивилног служења војске. Војни рок без оружја, по новом, трајаће двоструко дуже и служиће се, такође, у касарнама. По приговору савести, биће искључено ношење оружја и војна обука, али не и боравак у колективу, ношење униформе, војничка дисциплина и слично.
Према концепту који је стављен на папир у Генералштабу ВС, евентуални будући војни рок неће бити везан за место становања регрута, већ за војну специјалност – „вес“. Младићи старости од 18 до 26 година, били би упућивани на тромесечну обуку у центре за обуку, после чега би још толико живели војничким животом у јединицама.

– Нови концепт служења војске уважиће низ околности, које раније нису биле приоритет – наводе у врху Војске Србије. – Високо међу њима је школска спрема, од које ће зависити упућивање у род војске и распоред у јединицама. Такође, нови модел војног рока одвијаће се по новим, знатно строжим стандардима. Према њима, у једној просторији за одмор може да спава највише 10 особа. У историју одлазе кревети на спрат, као и режим купања – једном, односно двапут недељно.

У случају враћања ове обавезе, војска ће се вратити у више градова у Србији. То захтева обнову касарни, команди и пратеће инфраструктуре, а планови активности већ се израђују. Већ сада је познато да се војска враћа у Лозницу, Прибој и Пирот, али и да ће бити основани нови гарнизони.
Одмрзавање војне обавезе, према рачуници Министарства одбране, годишње ће коштати око осам милијарди динара, а овај новац „покриће“ трошкове обуке, исхране, облачења, транспорта…

Министар одбране Небојша Стефановић не крије своје уверење да је Србији потребно враћање обавезе служења војске, али и наглашава да ће одлука зависити од шире процене.

– Одлука ће бити донета после свеобухватних анализа свих аспеката и широке друштвене расправе – објашњава Стефановић. – Важно је да „преломимо“ до јесени, како би било довољно времена за обезбеђивање финансија, потребне радове и друге припреме за прихват регрута. Наш је циљ да имамо војни рок који ће трајати четири или шест месеци. Нису нам потребни регрути са метлама у касарнама, већ млади који ће овладати војничким вештинама – наводи Стефановић.

Главну реч у подвлачењу црте годишта која ће захватити нови круг служења војног рока имаће Генералштаб ВС. Његов први човек, генерал Милан Мојсиловић, каже да ће комбинованим моделом попуне, Војска Србије бити јача.

– Лично сматрам, а то је и став Генералштаба ВС, да је у условима војне неутралности обавеза служења војног рока са оружјем дугорочно решење које ће задовољити потребе мирнодопске и ратне војске – истиче генерал Мојсиловић.
Oд 40 европских земаља традиционални војни рок постоји у 14 – Русији, Финској, Шведској, Норвешкој, Данској, Аустрији, Швајцарској, Литванији, Естонији, Белорусији, Украјини, Грчкој, Турској и Кипру. Свака држава има специфичан систем, који најбоље одговара њеној безбедносној ситуацији, традицији и стандарду. Војни рок у иностранству траје најчешће од шест до 12 месеци.

ПРИВИЛЕГИЈЕ

ДРЖАВА тражи и начин да регрутима обезбеди низ погодности које ће пратити боравак у касарни. Размишља се о предности приликом запошљавања у државној служби, као и о новчаној надокнади. Планира се и да сваки регрут током ношења униформе добије прилику за полагање возачког испита, информатичке курсеве и занатске и друге обуке. Све ово је замишљено како би био избегнут психолошки ефекат губљења времена, који код младих често изазива обавеза служења војног рока.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Р. ДРАГОВИЋ / Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.