БИВШИ ГЕНЕРАЛИ ТВРДЕ: Француску преузимају џихадисти

0

(Фото: јутјуб)

Француски председник Емануел Макрон није се огласио поводом писма бивших припадника војске високог ранга, упозоривши га да заустави пропаст државе која је наводно пала у руке исламиста, и тоне у хаос и грађански рат. Министарство одбране тражи да потписници писма буду кажњени, јер је војсци забрањено да јавно изражава мишљење о религији и политици. Истовремено, Париз ради на јачању антитерористичких закона.

Око хиљаду бивших припадника војске позива француског председника да државу спасе из руку исламиста и џихадиста који, како тврде, преотимају делове државне територије. Ако се екстремистичком злу не стане на пут, упозоравају да ће њихови активни другови ступити у акцију заштите националних интереса.




Влада у Паризу осуђује писмо објављено у десничарском магазину “Валер актуел”, на 60-годишњицу неуспелог војног удара против председника Шарла де Гола.

У борби против исламског тероризма предузете су све неопходне мере: управо је скициран нови закон који омогућава сталну контролу сајтова који промовишу тероризам.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Данас када неко тражи снимке одрубљивања главе на Интернету, ми о томе не знамо ништа. Нови закон ће омогућити да таква дешавања на мрежи пратимо уз помоћ специјалног алгоритма. Тајна служба ће реаговати чим добије дозволу МУП-а, премијера и Националне комисије за обавештајни рад”, каже Жералд Дарманан, министар унутрашњих послова Француске.

Са новим законом знаће се тачно ко је и шта претраживао. Од 2017. спречено је 35 напада у Француској, а само два су осујећена захваљујући онлајн надзору. Нове мере укључују и кућне посете сумњивим појединцима, ограничавање њиховог кретања и психијатриско надгледање након изласка из затвора.

Прочитајте још:  Војска САД на ивици стпљења: Руски бомбардери, Панцири-С1 и специјалци ушли у Либију и заузимају важне коте




”Морамо да схватимо да су терористи променили начин комуникације која се одвија преко шифрованих платформи и друштвених мрежа. Ми на то остајемо слепи јер пратимо само нормалне телефонске линије које више нико не користи”, напомиње Дарманан.

Тунишанин који је прошлог петка у Паризу убио полицајца, претходно је гледао снимке религијског садржаја који глорификују џихад.

Иако постоји веза између појединих терористичких напада и имиграције, МУП наводи да су у последњих пет година, три четвртине свих напада у Француској починили управо француски држављани. Била би лаж тврдити попут десничара, да су само мигранти криви, закључује француска полиција.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *