Амерички активисти позвали Бајдена и Зеленског да склоне руке од Донбаса

0
Оружане снаге Украјине

Британци у Донбасу (Фото: Оружане снаге Украјине)

Активисти покрета „Солидарност са Новорусијом и антифашистима у Украјини“ позвали су председника САД и Украјине Џоа Бајдена и Владимира Зеленског 2. маја у Њујорку да „склоне руке од Доњецка и Луганска“.

Митинг је организован на годишњицу трагедије у Дому синдиката у Одеси.

„На тргу Јунион сквер у Њујорку одржали смо скуп у знак сећања на жртве масакра у Одеси. Исти скупови се одржавају у најмање 20 градова Европе и Северне Америке. Сматрамо да је важно да се сетимо више од 40 погинулих антифашиста, као и да информишемо јавност о улози владе САД у подршци ултрадесничарског режима у Кијеву“, рекао је за Спутњик координатор акције Грег Батерфилд.



Активисти су носили плакате са натписима „Престаните да кријете“, „САД, НАТО – напоље из Украјине“, „Прекините рат у Донбасу“, „Сећамо се масакра у Одеси“, „Правда за жртве масакра у Одеси“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На једном транспаренту је писало: „Бајден и Зеленски: даље руке од Доњецка и Луганска”.

„Конфликт, који је довео до напада неонациста у Одеси пре седам година, наставља се и данас. Украјинска влада и неонацистичке групе и даље гуше опозицију у Украјини. Они настављају жесток рат против становника Доњецка и Луганска. Вашингтон и његови НАТО савезници настављају да наоружавају и финансирају рат. Само пре недељу или две дана, ескалација Сједињених Америчких Држава и Украјине у региону могла је свет да одведе у рат“, навео је Батерфилд.



Саговорника је зачудило „како су амерички медији потпуно обрисали из историје масакр у Одеси“.

„Није лако пробити информациону блокаду. Ми ћемо наставити да јачамо солидарност са антифашистичким народима Донбаса и Украјине и супротстављамо се војним акцијама САД и НАТО против Русије“, изјавио је координатор.
Трагедија у Одеси се догодила после државног преврата у Украјини 2014. године када су активисти „антимајдана“, противници политике која је победила на кијевском Мајдану, у знак протеста поставили камп на Куликовом пољу у Одеси.

Прочитајте још:  ЛИДЕРИ Г7 УСВОЈИЛИ НОВИ ГЛОБАЛНИ ПЛАН: Ево шта желе да спроведу

Другог маја 2014. почела су кошкања између активиста „антимајдана“, с једне стране, и екстремних навијачких група из Харкова и Одесе, као и радикала „Eвромајдана“, с друге стране. Сукоби су се завршили рушењем шатора и подметањем пожара у Дому синдиката у којем су се сакрили представници „антимајдана“. Присталице радикала су при томе пуцале на људе који су покушавали да се спасу из запаљене зграде. Том приликом погинуло је 48 особа (шест од повреда задобијених ватреним оружјем, десет су погинуле док су скакали са прозора запаљене зграде, док су 32 запаљене), док је више од 250 повређено.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *