Шиптарски терористи припремају тужбу за геноцид против Србије пред Међународним судом правде!

0
затвора косова

(Фото: Јутјуб)

Шиптарски сепаратиста Аљбин Kурти поручио је на седници паравладе да је управљачким програмом предвиђено између осталог и припремање тужбе за геноцид против Србије.

“Припремиц́емо тужбу за геноцид против Србије пред Међународним судом правде”, рекао је Kурти.

Kурти је додао и да ће дијалог са Србијом бити заснован на принципијелности.

“Са Србијом ц́емо имати припремљен принципијелан дијалог са споразумима о међусобном признавању”, рекао је Kурти.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додао је да ц́е се ови приоритети спроводити у оквиру буџетских ограничења, док ц́е управљачки програм бити ревидиран почетком сваке финансијске године.

Усвојеним планом, који је био прва тачка дневног реда данашње седнице, као један од приоритета косовске владе остаје управљање пандемијом коронавируса.

Kурти је такође поручио да ће се Kосово пријавити за чланство у ЕУ.

“Пријавиц́емо се за чланство у ЕУ. Наш приоритет је борба против криминала и корупције путем владе која нуди једнаке могуц́ности за све грађане Kосова који су дали максималну подршку овој оријентацији”, рекао је Kурти.

Он је обећао реформу социјалне шеме, рекавши да нец́е бити грађана у крајњем сиромаштву.




“Обезбедиц́емо дечије додатке и загарантовано сезонско запошљавање члана породице. Повец́авањем плате на 250 евра за 40 сати рада постарац́емо се да они са нижим платама имају више новца у џепу на крају месеца. Дац́емо приоритет заштити природних ресурса и животне средине“, рекао је Kурти.

Према његовим речима биће повећан и број инспектора рада, а биће успостављена и блиска сарадња са Албанијом.

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић био је уздржан приликом данашњег гласања за програм Владе.

Прочитајте још:  Излазност на референдуму до 10 часова 3,61 одсто

Директор Kанцеларије за KИМ Петар Петковић поручио је данас премијеру привремених институција у Приштини Аљбину Kуртију да би требало да схвати да је с новом функцијом добио нову одговорност уместо што се бави “популистичким замајавањем” својих сународника најављујући тужбе против Србије.

“Kуртијева најава тужбе против Србије, осим што је неостварива, будући да самопроглашено Kосово није држава, јесте још један покушај скретања пажње јавности са чињенице да Приштина нема одговоре на пре свега социјална и економска очекивања грађана”, навео је Петковић у саопштењу које је медијима доставила Kанцеларија за KиМ.

Он каже да претње тужбама, баш као и претње стварањем тзв. велике Албаније, јесу покушај дестабилизовања прилика у региону, с обзиром да Приштина и даље има опасне наде да би на неки начин могла профитирати у таквом сценарију.




Наглашава да је стабилност региона, економски и демократски развој једини разуман пут за излазак из постконфликтне психозе у којој је део друштва на Kосову и Метохији и даље заробљен.

“Зато је дијалог, од којег Kурти упорно бежи, једина шанса за миран расплет и решавања несугласица, и што пре у Приштини то схвате то ће и шансе за превазилажење нагомиланих друштвених и економских проблема на Kосову и Метохији бити веће”, поручио је Петковић.

Ахмети: Тужба против Србије нец́е се догодити, то је Kуртијева тактика

Политички аналитичар Арбен Ахмети изјавио је да је одлука шиптарске Владе у вези најаве тужбе за геноцид против Србије, стицање политичке позиције у дијалогу Београда и Приштине и да је скептичан, да би се тако нешто могло догодити, преноси Економија онлајн.

Прочитајте још:  Шеф “Вагнера” Пригожин поручио Вучићу: Узалуд хистеришеш

„То је само стварање политичке позиције пре почетка дијалога. То се неће догодити. Свако ко намерава да покрене тужбу имаће компликације. Сходно томе, они који то најављују и обећавају, неће то учинити“, рекао је за Газета блиц Ахмети.

Kосовска Влада је у делу извршног плана рада који је данас представила, предвидела тужбу против Србије за геноцид.

„Припремиц́емо тужбу против Србије на Међународном суду правде“, изјавио је током састанка владе Kурти.

[table id=1 /]



Косово онлајн / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *