Због Пељешког моста Европска комисија припрема закон против кинеских фирми

0
косово

ЕУ (Илустрација: РИА Новости)

Немачки лист Зидојче Цајтунг пише да Европска комисија припрема предлоге који би требало да заштите европске фирме од непоштене конкуренције из Кине, а као један од примера наводи и Пељешки мост који средствима из ЕУ фондова граде кинеске компаније, преноси портал Индеx.

Европска комисија је представила у среду законодавни пројекат чији је циљ да се омогући забрана преузимања фирми из ЕУ државним субвенционисаним предузећима из трећих земаља. Поред тога, компаније подржане државним новцем такође би требало да буду искључене из тендера за јавне уговоре.

У Немачкој су нарочито контроверзна кинеска преузимања европских компанија. Примера ради, много је критика изазвало неколико милијарди вредно преузимање немачког предузећа „Кука”, једног од водећих произвођача робота за индустрију. Купац је била кинеска „Мидеа”.



На подручју јавних уговора, чињеница да је кинеском конзорцијуму додељен уговор за изградњу важног моста у јужној Хрватској (Пељешког моста) подстакла је расправе. Бројне велике европске компаније су пропустиле тендер, а затим су се пожалиле на нелојалну конкуренцију, наводи Индеx.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Предлог Комисије посебно предвиђа да пре великог преузимања, стране фирме убудуће морају да обелодане да ли су последњих година примиле државне субвенције веће од 50 милиона евра. То би се онда односило на сва преузимања компанија с прометом од 500 милиона евра или више.

Приликом пријаве за јавне уговоре требало би, пак, убудуће објавити државне субвенције с уговором обима од 250 милиона евра или више. Уз то, надзорни органи ЕК за конкуренцију желе да буду у могућности да истраже преузимања и доделу уговора испод граничних вредности на властиту иницијативу.

Прочитајте још:  Заузимање Кијевско-печерске лавре: Убијање цркве, духовног живота и заједничке историје

Да ли ће се предлог спровести на исти начин, сада зависи од влада држава чланица ЕУ и Европског парламента. О закону ће расправљати следећих месеци, а затим ће морати да одлуче о његовом усвајању, наводи Зидојче Цајтунг преноси Танјуг.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *