Забрањено окупљање више од три лица; „савесним грађанима“ дозвољаено да пуцају у прекршиоце забране

0
поверљиве

Америчке заставице у близини Вашингтонског обелиска уочи инагурације Џозефа Бајдена, јануар 2021. (Фото: Stephanie Keith/Getty Images)

Гувернер Флориде Рон Де Сантис је потписао закон усмерен на смањење броја људи који желе да иду на акције протеста. Документ, нарочито, пружа грађански имунитет онима који нанесу штету здрављу или чак убију било кога од протестујућих.

Сагласно закону, скуп од троје или више људи може бити оцењен као побуна. Ван закона су стављени сви скупови, с применом насиља и сметњама бизнису, ако се могу проценити као покушаји крађе са обијањем у кругу од 150 метара од места протеста. Узорни грађани ће бити ослобођени од кривичне одговорности ако пређу аутомобилом преко протестујућих који блокирају пут а предузетници ће имати право да пуцају, при најмањој сумњи на пљачкање, по онима који протествују.




Осим тога:

1. Забрањено је пуштати из затвора људе који су учествовали на протестима до тренутка њиховог првог појављивања на суду. Рок притварања може бити до неколико седмица и при томе им може бити одбијено пуштање уз кауцију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

2. Повећане су новчане казне за нападе на службена лица која спроводе закон. Повећане су казне за учешће у насилним демонстрацијама са применом насиља. Нови периоди трајања казни почињу од (најмање) “шест месеци”. Скуп више од троје људи који вичу на политичког опонента биће тумачен као “застрашивање” и имаће правне последице.




3. Дозвољава се кажњавање локалних власти које спречавају гушење нереда или их омогућавају путем нереаговања на њих

4. Даје се могућност органима за спровођење закона да поднесу жалбу на случајеве смањења финансирања, а локалне власти мотивише на смањење расхода за полицију.

Прочитајте још:  Сирија: ИСИЛ користи тинејџере у борбама у Ал-Хасакеху

5. За скрнављење меморијала, споменика, спомен-плоча, државних застава и других објеката историјског значаја запрећено је са 10 година затвора. То се односи и на споменике и заставе повезане са Конфедерацијом. Слични преступи ће се квалификовати као тешки преступи другог степена.

Неколико организација за заштиту људских права већ су тужили власти на Флориди, тврдећи, да тирански закони усмерени против протеста нарушавају загарантована права на слободу говора и окупљања. Власти државе изјављују да се неће одрећи закона јер он штити бизнис, органе за спровођење закона и обичне грађане, од оних који изазивају насиље. Активисти покрета „Black Lives Matter“ оцењују такво понашање власти Флориде као испољавање расистичке реакције на активност покрета „BLM“, и обећавају наставак борбе против системског америчког расизма. Осим тога, из „BLM“ оптужују гувернера Флориде да је он цинично и демонстративно размотрио предлог закона против протеста на дан изношења пресуде Дереку Шовину, који је убио Џорџа Флојда, при чему је сам предлог закона био предат на разматрање 6 јануара – на дан јуриша на Капитол.

[table id=1 /]



Извор: https://t.me/boris_rozhin/14658

Превод са руског за “Борбу за веру”: Р.В.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *