Русија повећава резерве злата и јуана: Окреће леђа долару и евру

0

(Фото: Depositphotos, ArtemSam)

Централна банка Русије (ЦБР) је у годишњем извештају навела да је 2020. године смањила удео евра, долара и фунте у руским међународним резервама у корист злата, јуана и других валута.

Тако се удео евра у руским девизним резервама смањио током прошле године за 1,6 процентних поена, на 29,2 одсто од 1. јануара. Удео америчког долара опао је за 3,3 процентна поена, на 21,2 одсто, док је удео британске фунте такође је опао, али благо – за 0,2 процентна поена, на 6,3 одсто.

Истовремено, руске резерве злата порасле су на 23,3 одсто са 19,5 одсто годину дана раније. Раст је забележила и кинеска валута јуан, чији је удео скочио на 12,8 одсто. Удео осталих страних валута повећао се за 0,8 процентних поена, на 7,2 одсто, навела је Централна банка Русије.

Према изввештају ЦБР, јапански јен чинио је 3,9 одсто руских страних улагања, канадски долар 2,5 одсто и аустралијски долар 0,8 одсто.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

2020. године вредност имовине Централне банке у страним валутама и злату порасла је на 588 милијарди долара.

Русија непрекидно диверзификује националне резерве откако је 2014. године Вашингтон почео да намеће санкције, како би смањио ослањање своје економије на амерички долар.

У 2019. години удео залиха у златним полугама у руским резервама први пут је премашио резерве у америчким доларима, пренео је РТ.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *