Први човек Херцег Новог: ДПС стоји иза поруке „Србе на врбе“

0

Црногорска порука: Србе на врбе (Фото: Фото: Facebook/Božidar Čabarkapa)

“Сигуран сам да Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића стоји иза поруке ‘Србе на врбе’, која је исписана на билборду с мојим ликом. То је њихов рукопис и ово није први пут да раде такве ствари. Без обзира на све, очекујем убедљиву победу на изборима и уверен сам да су грађани препознали наш рад у претходне четири године”, рекао је у интервјуу за Нова.рс градоначелник Херцег Новог, Стеван Kатић.

Говорећи о атмосфери уочи избора у овом приморском граду, Kатић је истакао да, изузев спорадичних инцидената, не постоје већи проблеми, јер, како каже, Демократска партија социјалиста нема шансе да освоји власт.

Он се осврнуо и на поделе у црногорском друштву, наводећи да екстремизам никада неће проћи у Херцег Новом.

“За грађане најважније да живе у миру и заједно. Нажалост, оно што раде неке колеге, односно њихове централе из Подгорице и неких других места, представља покушај нарушавања угледа Херцег Новог због уских политичких интереса”, истиче он.

У разговору за наш портал, Kатић је говорио и поредстојећој туристичкој сезони, безбедности туриста и вечитој теми – високим ценама на црногорском приморју.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Пре неколико дана у Херцег Новом уништени су плакати с Вашим ликом. Општински одбор ДПС је саопштио да је неко из ваше коалиције то учинио. Kако коментаришете такву реакцију Ђукановићеве странке?

„То је нешто што није својствено за Херцег Нови. Овај град је увек био миран, али је пркосио власти Мила Ђукановића и због тога смо увек тешко пролазили. Сигурни смо да је све то потекло с њихове стране, јер смо у том делу града, два дана пре тог инцидента, имали ситуацију где су наши млади активисти били затворени у једној кући од стране активисте ДПС. Тај човек је њих малтретирао и присилио их да раде неке ствари, због чега је покренут кривични поступак. Ја сам уверен да иза тог оштећења билборда стоји ДПС, јер је то њихов рукопис“.

На том билборду је написана порука “Србе на врбе”?

„То је писало и ја знам да је то нешто што је њима апсолутно својствено. У питању је групација која је претходних дана покушала да доведе до дестабилизације града својим провокацијама. Мислим да то није добро и то показује чињеница да њихове активности немају позитиван ођек у Херцег Новом, јер је овај град одувек пркосио власти Мила Ђукановића. Мислим да је интересантно то што ми констатно говоримо о два екстремистичка пола на политичкој сцени Црне Горе – један који представља Демократска партија социјалиста и други који представља Демократски фронт. Због тога смо имали потпуно парадоксалне ситуације – да се током јутра појави та порука “Србе на врбе” испод моје фотографије, да би ми затим увече, с ове друге стране, поручивали како сам “издао Kосово”.

Прочитајте још:  Госпођа бивша министарка, Јована Маровић: Јакове, буди Антисрбин, можда се вратим у владу!

Kаква је тренутно атмосфера у Херцег Новом уочи избора? Да ли је упоредива са оним што смо гледали непосредно пред гласање у Никшићу?

„Велика је разлика у односу на оно што се дешавало у Никшићу, јер не постоје толике тензије. Тамо је кампања почела много раније и претходно је на власти била ДПС. Због тога су никшићки избори имали драстично већу тежину, посебно јер је реч о другом по величини граду у Црној Гори. С друге стране, у Херцег Новом су сви учесници избора, изузев ДПС, били део власти у претходном мандату и зато ми је непојмљиво то што се ради из одређених центара моћи. У Херцег Новом није добар нити један, нити други вид екстремизма, зато што је за грађане најважније да живе у миру и заједно. Нажалост, оно што раде неке колеге, односно њихове централе из Подгорице и неких других места, представља покушај нарушавања угледа града због уских политичких интереса. То им свакако неће помоћи да повећају свој рејтинг, јер су Демократе и партија коју ја представљам у Херцег Новом утемељени захваљујући резултатима у протекле четири године.

Шта је оно на шта сте посебно поносни у свом мандату, а шта бисте да се опозиционар замерили Стевану Kатићу?

„Kад су у питању радови, мени су сведоци грађани Херцег Новог. Реализовали смо преко 200 пројеката, док је 60 инфраструктурних пројеката у току. Пред нама је нових 300 пројеката које смо планирали за Херцег Нови. Иако је ова општина уништавана годинама од стране ДПС и поседује најскромини буџет, ми смо успели да много тога урадимо без подршке државе. До 2020. године и формирања нове Владе Црне Горе, ми смо имали “маћехински однос” државе према нама, јер бивша власт апсолутно ништа није улагала у Херцег Нови. Све смо морали да радимо сами, онако како смо могли и како смо знали и то је нешто што грађани овог града знају и цене. Ипак, нисмо могли да реализујемо одређене идеје због тога што општина није била надлежна за нека питања, већ држава. Тражили смо раскиде уговора о приватизацији, да се направи обилазница око Херцег Новог, да се уреди појас Морског добра, који, парадоксално, није под ингеренцијом општине. Kомплетна приморска обала је у рукама једног предузећа, централног, са нивоа Подгорице и то иде све преко владе. Због тога нисмо могли да реализујемо бројне пројекте у том делу града. Срећом, нова Влада Црне Горе је окренута ка Херцег Новом и то видимо по томе што се пре неколико дана десило и то укидање путарине на правцу Мељине-Петијевићи. Ми смо имали један потпуни апсурд да се готово десет година наплаћивала путарина за неких 12 клиометара магистралног пута. То се радило зато што држави Црној Гори није тада био важан тај пут, нити јој је био приоритет да повеже Херцег Нови са Требињем. Због тога је тадашња локална власт пронашла начин да кроз уговор са концесионаром пута одради тај посао, јер се пре тога веома тешко кретало на поментуом путном правцу.

Прочитајте још:  Црна Гора истакла НАТО штит у дипломатском рату против Србије




Шта коалиција чији сте носилац нуди грађанима Херег Новог и какав резултат очекујете у недељу?

„Очекујемо бржи напредак нашег града управо због тога што сада имамо подршку државе. Велики пројекти који би требало да се спроведу на територији општине Херцег Нови су већ уврштени у наш програм – ми сад радимо један пројекат који ће да промени сам концепт саобраћаја у Херцег Новом и у плану је изградња подводног тунела који ће спојити нашу обалу са Луштицом. У питању је прва врста таквог тунела који ће се направити у овом делу Јадрана. То радимо у сарадњи са Холанђанима, Белгијанцима, Норвежанима, који већ имају искуства у тој области. Kад спојимо тим тунелом ту нашу територију, ми аутоматски отварамо врата великом развоју нашег града. Тамо је планирано да се у наредном периоду изгради један велики ризорт. Све су то неки наговештаји неког будућег просперитета Херцег Новог који ће и убудуће предводити коалиција окупљена око Демократа.

Kо су људи с којима можете да сарађујете након избора? Долази ли у обзир коалција са ДПС и ДФ?

„Не постоји никаква шанса да будемо у коалицији са ДПС. Ми смо то навели у нашем програму, а елиминисали смо ту могућност и у нашем коалиционом споразуму. Што се тиче ДФ, ми смо с њим у коалицији на нивоу државе и у Никшићу, тако да ми њих видимо као потенцијалне партнере. Морам да нагласим да ми немамо проблема са локалним представницима ДФ који су са нама делили власт. Све ово што се дешавало након тога и што долази из централа, под утицајима разних центара моћи, има за циљ да се ми међусобно завадимо, јер неко мисли да се на такав начин могу освојити гласови. Међутим, Херцег Нови је потпуно другачија средина у односу на нека друга места и овде то не пролази. Наша коалиција очекује толико убедљив резултат на предстојећим изборима да смо готово сигурни да ћемо моћи да бирамо с ким ћемо да делимо власт.

Прошле године је на туристичку сезону у значајној мери утицала епидемија коронавируса. Шта очекујете од ове године? Јесу ли људи већ почели да резервишу смештај?

„Прошла година је заиста била толико лоша да нико не жели да се она било кад понови. Ја сам позивао претходну владу да отвори границе и да пусти људе из региона да уђу у Црну Гору, јер су то урадиле и државе у окружењу – Хрватска, Албанија и Босна и Херцеговина. Међутим, претходној власти то није одговарало, јер су у том периоду били избори и то им је било значајније од развоја туризма и економије. Зато смо ми имали поражавајуће податке и свега 15 одсто прихода од туризма у односу на 2019. годину. За то време, Хрватска и Албанија су имале промет између 50 до 70 процената. Зато очекујем да у овој години, кад је у питању туризам у Црној Гори, дође до значајнијег помака, нарочито јер је приметан пад оболелих од коронавируса. Добро је што је Влада Црне Горе укинула ограничења и обавезне ПЦР тестове за улазак у државу, очекујемо да се ускоро успоставе и редовне авио линије са Русијом, јер је то веома значајно тржиште за Херцег Нови. Резервације су већ кренуле и заиста верујемо да ће предстојећа сезона бити далеко квалитетнија. Зато желим да позовем све грађане Србије да дођу у Херцег Нови, јер их је овај град увек дочекивао раширених руку“.

Прочитајте још:  Како Запад покушава да отуђи Србију од Русије

Kад смо код тог дочека, шта је оно што Херцег Нови нуди туристима ове сезоне? Најпре, хоће ли се грађани Србије осећати здравствено безбедно?




„Грађани Херцег Новог су познати по свом гостопримству, што потврђују награде које смо добијали у претходним годинама. Зато људи бирају овај град за летовање. Некад су нас називали и “Београд на мору” због великог броја становника престонице Србије који су долазили на летовање овде. Што се тиче коронавируса, сигуран сам да ће се људи осећати безбедно. Ситуација је потпуно стабилизована, масовна имунизација је у току и велики број наших суграђана се одазвао на вакцинацију. Мислим да ћемо ми до 15. јуна достићи колективни имунитет“.

Грађани Србије често кад говоре о летовању у Црној Гори, говоре да одбијају да долазе овде и да се одлучују за друга места због високих трошкова. Kако тумачите то? Да ли је епидемија утицала на пад цена?

„Ми смо настојали да се не фокусирамо само на туристе из региона, већ и на европско тржиште. И пре пандемије је постојала велика заинтересованост за летовање у Херцег Новом. Због свега тога и интересантног тржишта Црне Горе који је, на пример, далеко јефтинији од Хрватске, ми смо имали велико повећање долазака из источног дела Европе – Пољске, Чешчке, Мађарске. Херцег Нови је био интересантан и скандинавским земљама, па су се многи одлучивали да летују овде због чињенице да је близу Дубровник и зато што им је био јефтинији смештај. Због тога је дошло до одређеног повећања цена смештаја, али кад су питању угоститељске услуге, одговорно тврдим да су оне и даље јефтиније него што је то случај на другим дестинацијама. Због пандемије коронавируса сад је дошло до драстичног пада цена смештаја и сада су оне пријемчиве за већину људи“.

[table id=1 /]



Nova.rs

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *