Знате ли како је настао ЦРВЕНИ ТЕПИХ? Постављен је због краљице Наталије Обреновић, а разлог је ФАНТАСТИЧАН

0

Краљица Наталија Обреновић Фото: Instagram/ screenshot kulturni.beograd

Заштитни знак гламурозности је црвени тепих. Да ли занте када је први пут постављен?

У Холивуду је 1922. године први пут постављен црвени тепих, на премијери филма “Робин Худ”, како би овом свечаном стазом прошле звезде Даглас Фербанкс и Волас Бири. Део доделе Оскара црвени тепих постао је пре тачно пола века, 1961. године, када је установљена пракса да познате личности из лимузина излазе директно на свечани тепих.

Некада су уместо црвеног тепиха посипали цвеће, као што је био случај када је пролазила царица Катарина Велика.

Тако се као занимљив наводи и пример из Србије из друге половине 19. века, када је “народ желећи да искаже благонаклоност према својој краљици Наталији Обреновић, неком приликом поставио јастуке и душеке читавим путем којим се кретала њена кочија, дугачким тридесетак километара”.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наталија Обреновић је преко душека и јастука стигла до Враћевшнице.
Прича о дочеку краљице Наталије је везана је за посету таковском крају и обиласку манастира Враћевшница, једином месту у Србији где су се “Богу и народу” заклињали и кнез Милош Обреновић и вожд Карађорђе, удаљеном 20 километра од центра Горњег Милановца.

– Она је овде долазила док је у стомаку носила краља Александра, а добре мештанке овог краја су испод фијакера којим је долазила постављале душеке и јастуке – да се мали не труцка – испричала је о томе монахиња Ирина.

Велики путник, писац и познавалац наших крајева, Влада Арсић оставио је о томе у књизи “Невиђена Србија” запис интригантног наслова “Због краљице поћебили 30 километара пута”, наводећи то као једну од заиста необичних сторија из наше историје:

Прочитајте још:  Туго, наша, крајпуташка

– Да неко застре готово тридесет километара излоканог и блатњавог друма сламарицама, ћебадима, губерима и јорганима само због једне особе, забележили смо у подрудничким селима.



Пут кроз таковски крај је био блатњав и излокан, а краљица трудна
То се догодило у 19. веку када је краљица Наталија Обреновић одлучила да посети таковски крај и обиђе манастир Враћевшницу. За ову посету народ се дуго припремао и необично радовао. А онда се прочуло да се краљица лоше осећа и да ће због рђавог времена и још рђавијег пута, ипак, одустати.

Међутим, народ ју је предухитрио. Самоиницијативно је изашао из кућа и понео све што би могло да помогне – од ћебади и поњава, до губера и сламарица. За само неколико сати пут до манастира Враћевшнице је поравнан и попуњене су све рупе, па је краљичина кочија могла несметано да се креће.

Наталија је поклонила манстиру огледало импозантних димензија са позлаћеним рамом и конзолом и данас заузима посебно место у манастирској ризници.

Међутим, зашто је тепих црвен?

Црвена боја представља симбол храбрости и одважности, али и престижа. Данас свако може да је носи, али су некада у земљама као што су Јапан и Италија то себи могли да приуште само моћни људи из високог сталежа. Црвени плашт су носили краљеви и папе, ходајући црвеним тепихом, док су принцезе и даме из владајуће класе носећи атрактивне хаљине на црвеном тепиху свој значај додатно истицале. Тако се и црвени тепих данас и поставља како би нагласио важност догађаја, али и људи који по њему ходају.

Прочитајте још:  Амерички сенатори: Подржавамо Косово за учлањење у НАТО и ЕУ



Црвени плашт су носили краљеви, а испред прве класе воза је увек црвени тепих.
Године 1821. долазак петог председника САД Џејмса Монроа био је обележен црвеним тепихом простртим поред његовог чамца и овакав тепих постаје део иконографије свечаних догађаја. Посебно су железнице настојале да то максимално искористе, па су простирале црвени тепих за путнике прве класе.

Први помен црвеног тепиха налазимо већ у 2.500 година далекој прошлости, у античкој Грчкој, у чувеном Есхиловом “Агаменону”. Супруга краља Микене, Клитемнестра, говори о “поду гримизног веза који ће прострти Краљевим путем” за свог мужа по повратку из Тројанског рата. Међутим, краљ је одбио да корача по њему, сматрајући да црвеним тепихом ходају само богови, а не смртници као што је он и напомиње да су богови заслужни за победу Грка у Троји и за њихов и његов безбедан повратак кући у Арг.

ВИП особе
Црвени тепих се последњих деценија користи за тзв. ВИП особе на разним догађајима где се појављују, али је остао синоним за важност, раскош, свечаности, прославе, посете државника, инаугурације.

[table id=1 /]



Треће око

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *