НОВИ ЗАKОН СТУПИО НА СНАГУ: Пореска “чешља” све редом, ова група је прва на удару!

1

(Фото : Пиксибај)

Kао основни критеријум за проверу узима се несразмера између пријављених прихода и увећања имовине.

У Пореској управи која је задужена за примену Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, који се примењује од 12. марта, тренутно се обрађују подаци о имовини за више од 1.000 људи.

Kако је речено у Пореској управи, у оквиру Регистра ризика, на основу којих Одељење за ризике ради њихову анализу, постоје јасно дефинисани критеријуми по којима се одређује чија ће се имовина проверавати.

Притом се као основни критеријум узима несразмера између пријављених прихода и увећања имовине, па ће, како наводе у Управи, грађани код којих је утврђена највећа несразмера, бити први код којих ће се радити провера.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Управи је формирана посебна организациона јединица, која је надлежна за обављање послова у вези примене овог закона, а подаци о имовини физичких лица, прикупљени су од државних органа, укључених у спровођење овог закона.

То су Министарство унутрашњих послова, Народна банка Србије, Управа за спречавање прања новца, Агенција за спречавање корупције, Републички геодетски завод, Агенција за привредне регистре, Централни регистар хартија од вредности.

“У току је упаривање података о имовини и пријављеним приходима, којима располаже Пореска управа и оних који су прибављени из екстерних извора. Формиран је Регистар ризика, са јасно дефинисаним критеријумима, на основу којих ће бити извршено рангирање пореских обвезника”, наводе у Пореској управи.

На питање којим се делатностима баве људи чија се имовина проверава у “првом кругу”, да ли је реч о функционерима, бизнисменима, политичарима, менаџерима, спортистима, естрадним личностима у Управи наводе да се закон једнако примењује на све грађане за које се утврди да постоји несразмера између пријављених прихода и увећања имовине.

Прочитајте још:  Немачка аналитичарка: Рама би могао да замени Столтенберга



Наглашавају да је незахвално процењивати колики је број грађана чија ће се имовина проверавати.

Kада је реч о врсти имовине која се проверава наводе да се при утврђивању вредности имовине у обзир узима целокупна имовина физичког лица, а нарочито непокретне ствари, као што су станови, куће, пословне зграде и просторије, гараже, земљишта и друго.

Проверавају се и финансијски инструменти, удели у правном лицу, опрема за обављање самосталне делатности, моторна возила, пловни објекти и ваздухоплови, штедни улози и готов новац, издаци за приватне потребе.

Тренутно је у Сектору за утврђивање порекла имовине и посебног пореза запослено 20 пореских инспектора, оспособљених за примену закона, а систематизацијом радних места је предвиђено да их буде три пута више, укупно 63.

[table id=1 /]



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “НОВИ ЗАKОН СТУПИО НА СНАГУ: Пореска “чешља” све редом, ова група је прва на удару!

  1. нека почну прво од “тајкуна” ( гологузије ) одакле им 3 евра да купе шећеране и све остало отето крвавим насиљем од 45 до данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *