ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ: Ако желите да вас срећа прати, довољно је да урадите само ЈЕДНУ ствар

0

Српска православна црква и њени верници прослављају једног од најпоштованијег свеца у хришћанству у вези са којим се помињу многа чуда и необјашњива исцељења.

Овај светац је рођен је као Стојан Јовановић у Поповом пољу код Требиња, а већ у 12. години послат је у манастир Завала, где је његов стриц Серафим био игуман. Након што је завршио манастирску школу, добио је монашки чин и постао парох Поповог поља.

Вршио је службу је у многим градовима, од Мостара, преко Херцег Новог и Пљеваља, Мораче, до Огоношта и Бјелопавлића. Преминуо је 1671. године, а његове мошти и гроб чувају се у највећој православној светињи, манастиру Острог у Црној Гори.




Надалеко су позната његова, како се у народу верује, чудотворна дела, а такође се верује да је управо његов дух заслужан за исцељења болесних.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако, велики је број извора који сведоче о томе да су молитве које људи посвећују овом свецу у потпуности услишене.

Свако коме је овај светац помогао, приликом следеће посете манастиру Острог записује на папир читаву причу и оставља у Горњем манастиру, а монаси их сакупљају, чувају и претварају у књигу.

Неки од прадавних наратива које сведоче о милости, доброти и моћи Светог Василија између осталог јесу и легенд које сведоче да је са врха Горњег манастира једном давно испало новорођенче из колевке.

Будући да се Горњи манастир налази у стенама планине Острошка греда, малтене уз саму литицу, на чак 900 метара надморске висине, мајка се престрашила и веровала да је изгубила дете.

Прочитајте још:  Старац Гаврило: верник не може да иде на службу епископа који присуствује службама расколника




Међутим, беба је пронађена жива и здрава на земљи у подножју планине, а како се препричава, она се задовољно смејала.

Једном приликом избио је пожар на планини Острошка греда, али је поштедео оба манастира и оближње капеле.

Такође, посебно се издваја чињеница је да је за време Другог светског рата изнад Горњег манастира Острог пала бомба, али никада није дошло до експлозије.

Поред ових легенди, постоје и многе “живе приче” које препричавају људи који су једном ноћили под Острогом.

Због тога што се осећају веома сигурно, многи посетиоци храма бирају да спавају напољу – у коначишту поред манастира постоје кревети, али и покривачи који су сваком посетиоцу на располагању и дозвољено их је износити напоље.

Једино што није дозвољено јесте фотографисање унутар и у порти Горњег манастира.

Ако се икада запутите на ово свето место, обичај је да се понесе флаша уља, коју монаси при службама освештавају и поклањају верницима у малим флашицама, а које се користе ради лечења.

Сугерисано је и да се понесе шећер, који остаје у манастиру и којим се сви могу послужити.




Најважније је да понесете један пар црних, мушких чарапа – прича се да су чарапе Светог Василија увек поцепане јер ноћу устаје и хода, па их монаси свакога дана мењају.
Жене не смеју улазити у кратким сукњама, чак ни у панталонама. Обавезна ношња је сукња бар до колена, као и покривена рамена и груди, а треба ставити и мараму на главу. И мушкарци треба да дођу покривеног тела, дакле, не сме се улазити у сандалама и шортсевима.

Прочитајте још:  Академик РАН (Руске Академије Наука) Сергеј Глазјев моли за чудо уочи Божића

Одређеним данима, рука Светог Василија је откривена да би је верници целивали током обиласка манастира, а сви који су имали прилику да је виде откривену, говоре да та рука изгледа веома живо, а не као део тела неког ко је преминуо пре скоро 400 година.

Обавезно отиђите у цркву и запалите свећу.
Поред тога, у манастиру се може чути и да је неким грешницима светац измакао руку, не дозволивши да је целивају.

Оно што можете учинити или никако не смете урадити ноћ уочи и у току прослављања Светог Василија Острошког је следеће:

Не обављају се никакви пагански обичаји нити ритуали.




На празник Светог Василија једино што треба да урадите јесте да се искрено помолите чудотворцу – верује се да ће свака искрена жеља из дубине срца бити испуњена. Обавезно отиђите у цркву и запалите свећу.

А ово су нека од веровања која су утемељена у нашем народу:

Девојке у Босни су, пре сванућа, попевши се на таван, бацале своју обућу кроз врата напоље, па ако обућа, кад падне, буде усмерена од куће, знак је да ће у том правцу отићи, односно удати се.

Верује се да се на дан Светог Василија Великог не треба свађати, јер ће људе у противном целе године терати баксуз, док се у неким крајевима верује да се посебно треба чувати да вас неко не превари.

У неким крајевима се веровало да ће бити родна година ако на овај дан падне снег или буде облачно.

МОЛИТВА СВЕТОМ ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМ

Ово је молитва коју треба да изговорите када се обраћате за помоћ Светом Василију Острошком.

Прочитајте још:  ДРАГАНА МИЉАНИЋ: СРЕЋАН ВАМ ПРАЗНИК 8. МАРТ, "ДАН ХИЈЕНА"

“Свети Василије, велики угодниче Божији, помози свима па и мени. Велики бранитељу вере Православне, одбрани и нас који твоју Свету веру држимо, и с надом теби приступамо.Велики архијереју Божији, помоли се Богу Сведржитељу за све људе твоје, па на послетку и за мене недостојног и последњег. Тврдошки витеже и Острошки подвижниче, спасавај нас од беда видљивих и невидљивих.Запалила те је Српска земља као вечну свећу пред престолом Бога Живога, па нам сада осветли путеве и разагнај тугу. Молитвама и сузама загревао си хладну пештеру Острошку, па загреј сада Божијим духом и срца наша, да се спасемо и прославимо Бога свевишњега и тебе Свеца Божијега.Са свих страна света притицали су ћивоту твоме болни и невољни, и ти си им помагао: демоне одгонио, везе ђавоље раскидао, и здравље душевно и телесно људима даривао.Тако и сада помози, крштеним и некрштеним, као и увек, свима па и мени. Измиритељ си био завађене браће, измири и сада све завађене, збратими разбраћене, овесели тужне, укроти самовољне, исцели болне.Свети Василије Чудотворче и Оче наш духовни, чуј и услиши чеда твоја духовна у Христу Исусу Господу нашем. Амин.”

[table id=1 /]



Novosti

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *