ДОКТОР КОН РАТОВАО СА РАТКОМ МЛАДИЋЕМ: Непрекидно сам био на линијама фронта!

3

Printskrin, TV Prva/arhiva

Чувени епидемиолог и члан кризног штаба др Предраг Кон у свет епидемиологије ушао је као специјализант на ВМА.

Након избијања ратних сукоба на простору бивше Југославије почетком деведесетих година прошлог века службовао је у команди у Книну и Крајини током зиме 1991/1992, под командом генерала Ратка Младића.

Како је Кон испричао, као лекар, у том периоду је свакодневно виђао тадашњег команданта Книнског корпуса Ратка Младића, а те сусрете памти као професионалне и крајње коректне.

– Младића памтим као изванредног официра. Не видим да је ту било шта погрешно радио. Нисам био у Босни и не могу да говорим за тај период, али моје сећање на њега није негативно. Као официр, свој посао у Крајини, бар колико ја знам, радио је онако како се могло у тим околностима. Војну болницу у Книну једном сам обилазио и са Младићем. Увек је питао како се догодило рањавање и обично би рекао да до тога не би ни дошло да се поступало према правилима – описао је др Кон, који је 1995, на сопствени захтев, напустио активну војну службу и данас је резервни санитетски потпуковник Војске Србије.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лечили и зенге
У једној исповести када је говорио о тим данима с почетка деведесетих, истакао је да нема никакве трауме из ратних сукоба.

– Као ратни епидемиолог, био сам референт санитета за превентивну медицинску заштиту на подручју Крајине и западног Срема, као и начелник одељења за медицинску информатику у Првој армији до 1995. На ратишту нисам доживео никаве тешке тренутке јер смо ми на терен долазили када би престало гранатирање – рекао је Кон.

Прочитајте још:  Вучић воли да прима: Једва чекам трећу дозу вакцине

Међутим, описујући ратне дане, накнадно се присетио фијукања метка који га је за длаку мимоишао.

– Непрекидно сам био на линијама фронта. У селу Мирковци, код Винковаца, на пет метара од мене метак је погодио зид. Мимоилазиле су ме и гранате. Доживео сам два гранатирања у Книну и једном у Шиду – испричао је др Кон за медије.




Дарко Младић, син генерала Младића рекао је да зна да се његов отац и Кон познају из тог периода.

– Ратко је често обилазио книнску болницу и данас се сећам једног догађаја из тог периода. У тој болници су се, осим наших војника, лечиле и заробљене зенге (припадници Збора народне гарде, прим. аут.). Приликом једне посете болници Ратко је видео да један од хрватских војника није добио медицинску негу како треба и захтевао је да се то промени. Ту је била медицинска сестра која је то бесно коментарисала јер су јој зенге неког убиле, али је Ратко тражио да се сви рањени војници, без обзира на то с које стране били, третирају подједнако као пацијенти, да добијају исти третман и негу – присетио се Дарко Младић.

Члан комисије
Председник Веритаса Саво Штрбац, који је у то време био члан комисије за нестала лица, односно размену ратних заробљеника при Книнском корпусу, не сећа се др Кона, али добро памти сваки сусрет са Младићем.

– Прво као начелник, а потом командандат Книнског корпуса ЈНА, Младић је предводио нашу делегацију када се са Хрватима разговарало о размени заробљеника. Добро се сећам да су Хрвати према њему имали велико поштовање, а његова одсечна војничка реч се слушала. Увек је имао строго војничко држање, одсечне, кратке и јасне реченице и наредбе, од својих војника је захтевао дисциплину без које нема ни војске. Његови војници су морали да буду подшишани, с уредном и закопчаном униформом – присећа се Штрбац.

Прочитајте још:  ПАКЕТИЋ ЗА ГЛАСИЋ! Режим залуђује пензионере: "Хвала лепо, Вучићу" (ВИДЕО)




Конова каријера

* 10. јуна 1955. рођен је у три ујутру у Железничкој болници у Београду

* 1981. дипломирао на Медицинском факултету у Београду, а епидемиологију специјализовао на ВМА

* 1991/1992. као референт санитета службовао у Книну и околини

* био начелник одељења за медицинску информатику при Првој армији

* 1995. на сопствени захтев отишао из активне војне службе

* резервни санитетски потпуковник Војске Србије

Стално на позицији

Према речима др Кона, из Книнске крајине је прешао у западни Срем, тачније у Шид, где је био референт за превентивну медицину механизованог корпуса. Касније су га накратко пребацили на Топчидер, а потом је прешао у Завод за превентивну медицинску заштиту Прве армије у Земуну.

– То је било сјајно место, држао сам медицинску информатику. И ту сам био начелник. У принципу, стално сам имао позиције. Када сам 1995. предао захтев за напуштање, односно, како ми то кажемо, скидање из војске. Тај дан памтим, целу ноћ нисам спавао. Имао сам осећај да сам отишао у слепи колосек, ипак сам ја епидемиолог – испричао је чувени епидемиолог.

[table id=1 /]



Српски Телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “ДОКТОР КОН РАТОВАО СА РАТКОМ МЛАДИЋЕМ: Непрекидно сам био на линијама фронта!

  1. “Непрекидно сам био на линијама фронта”
    Само не рече за које службе је у потаји радио као шпијунчина

  2. Evo vidite! Evo vidite! Dr.kon bre Srbenda bre ej bre…Bio bre direktno uz Mladića kada je najteže bilo, bre eej. A vi tako kažete njemu? Ej bre.
    To smo dakle sad sredili.
    Aj sad svi u red za vakcinu.
    Za našeg generala
    Za našu Srbiju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *