Српски народ мора коначно сазнати ко је од српских официра крив за масакр Тузланске колоне

1

ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да Република Српска никада неће заборавити злочин који су муслиманске снаге починиле над недужним младићима, припадницима ЈНА 15. маја 1992. године који су се мирно повлачили у Тузланској колони.

„Заборавити такав злочин, било би као да их поново убијете. Док је институција Републике Српске, док је Републике Српске и српског народа на овим просторима, ми ћемо долазити сваког 15. маја да подсетимо злочинце да бар на овај дан не могу мирно спавати“, рекао је Вишковић данас у Бијељини, где је присуствовао обележавању 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони када су муслиманске снаге убиле 54 војника, а 44 ранила.

Он је након полагања вијенца на спомен-костурницу на Градском гробљу у Бијељини погинулим младићима у Тузланској колони истакао да су на данашњи дан пре 29 година живот изгубили млади људи, „деца која су само желела да иду својој кући и својим породицама“.

Премијер Српске је подсетио да је само 20-ак дана прије тог страдања, у Скопљу договорено да се ЈНА мирно повуче из БиХ, да је чак и тадашње Председништво БиХ верификовало и усвојило такву одлуку.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вишковић је нагласио да су, међутим, злочинци тог кобног дана убили 54 недужна младића и више десетина ранили.

„Оно што је трагично, од заробљених пет је ликвидирано, само зато што су били нечија деца која нису припадала том народу. И онда дођемо до трагичне реченице – иако је 29 година иза нас – злочин је још без казне! Јер скоро да нико до данашњег дана није одговарао и оно што су наводно процесуирали више је било да неком замажу очи, да покажу да као они нешто раде“, рекао је Вишковић.

Прочитајте још:  В.Ј. Катасонов: одбијање Русије да купује злато - "златни поклони"

Напомињући да Тузла данас слави „ослобођење“, Вишковић је запитао: „Од кога, од деце која су пошла својој кући?!“

„Ко их је напао, од кога су се бранили? Милион питања која немају смислен одговор. И онда се каже БиХ би требала бити сигурна за Србе и српски народ. Са оваквим и сличним порукама – извините, нешто се не осећамо сигурно“, поручио је премијер Републике Српске.



Он је истакао вечну захвалност институција Републике Српске жртвама Тузланске колоне, њиховим породицама и онима који су све ове године трпели голготу тог дана.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне „Хусинска буна“, извршен је из заседе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те „Зелених беретки“.

[table id=1 /]



Факти

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Српски народ мора коначно сазнати ко је од српских официра крив за масакр Тузланске колоне

  1. ИЗДАJНИКЕ ИЗ”JNA”ОСУДИТИ ЗА ИЗДАJУ И ЛИКВИДИРАТИ.ИМОВИНУ КОНФИСКОВАТИ А НАКОД ИЗДАJНИЧКИ ПРОТЕРАТИ ИЗ СРБИJЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *