Газа: У израелским ваздушним ударима на центар града сравњене су са земљом три зграде, погинуло је најмање 33 људи, а 50 је рањено

0

Газа

У израелским ударима из ваздуха на централни део града Газе сравњене су са земљом три зграде и погинуло је најмање 33 људи, а 50 је рањено, тврде палестински здравствени званичници. Наводе и да је међу страдалима тринаесторо деце, док је раније саопштено да је у ваздушмним ударима погинуло и десет жена.

Спасиоци су журили да извуку преживеле и тела из рушевина. Међу убијенима је и лекар из главне болнице Шифа Абу Ајман Ауф, како је наведено.

Како се оцењује то је најсмртоноснији појединачан напад од понедељка увече када је почео сукоб Израела и исламског екстремистичког Хамаса који влада Газом.



Раније данас је израелска војска рекла да је уништила кућу главног лидера у појасу Газе Јехијех Синвара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Израел је како се чини појачао нападе у протеклим данима како би причинио што већу штету Хамасу док се појачавају напори да се успостави прекид ватре.

У најновијим сукобима, најгорим од рата у Гази 2014. године који је трајао 50 дана, убијена је најмање 181 особа, укључујући 52 деце, а више од 1.200 је рањено.

На израелској страни је подацима АП-а погинуло десеторо људи, међу њима двоје деце и један војник.

Жозеп Борел: У уторак хитан састанак шефова дипломатија ЕУ

Министри спољних послова Европске уније одржаће у уторак хитну видео конференцију о ескалацији сукоба Израела и Палестинаца, најавио је шеф дипломатије тог блока земаља Жозеп Борел, пренео је Франс прес.



„У светлу наставка ескалације између Израела и Палестине и неподношљивог броја цивилних жртава позивам на ванредну видео конференцију министара спољних послова ЕУ у уторак. Ми ћемо дискутовати како ЕУ може да допринесе на најбољи могући начин окончавању тренутног насиља“, објавио је Борел на Твитеру.

Прочитајте још:  Трудо тврди да неће слати војску на камионџије

ЕУ наводи да је Борел уложио напор у покушају да се насиље смири, разговарајући с израелским и палестинским и лидерима из суседних земаља.

Порука и приоритет ЕУ је да насиље одмах престане.

Међутим, блок од 27 земаља често тешко проналази заједнички став о израелско-палестинском сукобу јер неке чланице, укључујући Немачку, Аустрију и Словенију снажно подржавају право Израела на самоодбрану док други апелују на уздржаност.

Нетанјаху: Дејствоваћемо колико год је потребно



Премијер Израела Бењамин Нетанјаху казао је у телевизијском обраћању да се војне операције против Хамаса „настављају несмањеном снагом“, наизглед одбацујући међународне покушаје да дође до прекида ватре.

„Наша кампања против терористичких организација се наставља свом силином. Дејствоваћемо колико год је потребно да се вама, грађанима Израела, поново обезбеде мир и тишина. За то је потребно време“, рекао је он након састанка са челницима војске, Мосада и других тела задужених за безбедност.

Израелски званичници раније су наговештавали могућност успостављања прекида ватре пошто су председник САД Џозеф Бајден и амерички посланици изразили забринутост због најновијих израелских удара на појас Газе у којима су убијени палестински цивили и срушена зграда где су биле канцеларије страних медија.

Амерички званичници су подржали право Израела да се брани од ракетних напада из Газе али су апеловали на смиривање насиља, пренели су израелски листови.

[table id=1 /]



(Бета, АП, АФП, Хина)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *