Милош Земан: Чешка на списку руских непријатељских држава – глупост

1
земан

Милош Земан

Стављање Чешке на списак непријатељских држава Русије је глупост, јер је стварање непријатеља од бивших пријатеља грешка, изјавио је чешки председник Милош Земан у интервјуу за прашки радио „Ф1“.

„Увек је лоше бити непријатељ. Али са руске стране ─ то је глупост. Јер је стварање непријатеља од бивших пријатеља грешка“, истакао је Земан.

Антируско расположење у Чешкој појачало се у светлу оптужби Прага да су руске обавештајне службе умешане у експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године и накнадне одлуке о протеривању 18 руских дипломата из земље. Русија је увече истог дана објавила о својим реципрочним мерама – 20 запослених у амбасади Чешке проглашено је за персоне нон грата.




Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности у експлозију руских обавештајних служби апсурдне, неосноване и измишљене, а да иза протеривања руских дипломата из Прага стоје Сједињене Америчке Државе, Чешка и друге европске земље које покушавају да прикрију своје унутрашње проблеме.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Влада Русије одобрила је у петак списак непријатељских држава. На списку се истичу две државе: Сједињене Америчке Државе и Чешка. Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Москва неће дискриминативно стављати ниједну земљу на списак непријатељских, да је одлуци претходила дубока анализа, а списак би могао да се ревидира током времена. Шеф руске дипломатије рекао је да списак непријатељских земаља неће бити „мртав“ документ, већ ће се „ревидирати како се буду развијали односи Русије са одређеном државом у будућности“.

У суботу је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ позвао Русију да преиспита одлуку о списку непријатељских држава како би се избегло даље погоршање односа између Русије и ЕУ, које су и без тога у напетом стању.

Прочитајте још:  Кадиров затражио од Украјинаца да "смире наркомана Зеленског" (ВИДЕО)

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Милош Земан: Чешка на списку руских непријатељских држава – глупост

  1. Za Milosa je glupost ali realnost je to. Vlasnici Ceske su tako odlucili, uz Poljake da budu stozeri antiruske histerije. Tako je sa nama, tako je i sa svima !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *