НЕОЧЕКИВАНО: Кина против повлачења Американаца из Авганистана

0

Аустралијски специјалци у Авганистану (Фото Аустралијске одбрамбене снаге)

Нагло повлачење америчких трупа из Авганистана представљало је ударац за домаћи процес примирја, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји током телефонског разговора са пакистанским министром спољних послова Шахом Мехмудом Курешијем.

„Ванг Ји је приметио да је америчко брзоплето повлачење трупа из Авганистана већ постало озбиљан ударац процесу прекида ватре у Авганистану, а такође је негативно утицало на регионалну стабилност. У овој ситуацији, кинеска страна очекује да ће УН играти одговарајућу улогу, а ШОС треба да пажљивије прати ово питање. Суседне државе Авганистана морају ојачати интеракцију, да делују као јединствени фронт и предузму координисану акцију“, рекао је Ванг Ји, објавио је сајт кинеског Министарства спољних послова.



Кинески министар нагласио је да Пакистан традиционално има важан утицај на авганистанско питање, а Пекинг цени напоре Пакистана да постигне мир у Авганистану.

„У тренутној ситуацији, Кина и Пакистан треба да наставе да јачају стратешку координацију, врше активнији утицај на мировни процес у Авганистану и заједнички одржавају регионални мир и стабилност“, рекао је кинески министар спољних послова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније је америчка администрација најавила да ће до 1. маја почети, а до 11. септембра завршити повлачење трупа из Авганистана у пуној координацији са савезницима. 2020. године САД и представници радикалног талибанског покрета потписали су у Дохи први мировни споразум у више од 18 година рата. Предвиђа повлачење страних трупа из Авганистана за 14 месеци и почетак међуафганистанског дијалога након размене заробљеника. Од потписивања споразума, талибани су више пута оптуживали Вашингтон за кршење споразума.

У Авганистану долази до сукоба између владиних снага и Талибана, који су заузели значајне територије у руралним областима и покренули офанзиву на велике градове. У главном граду Катара, 12. септембра 2020. године, започели су мировни преговори између авганистанске владе и Талибана.

Прочитајте још:  Столтенберг је признао да се НАТО припрема за сукоб у Украјини од 2014. године

[table id=1 /]



Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *