„Заставино” оружје иде у Америку за 235 милиона долара

0
застава оружје

Застава оружје

Крагујевачки пушкари могу с много више оптимизма да гледају у будућност. Њихова фабрика „Застава оружје”, коју води директор Младен Петковић, јуче је склопила дугорочни аранжман о извозу спортског и ловачког оружја у Америку вредан 235 милиона долара. На овај начин крагујевачка фабрика је обезбедила сигуран посао у наредних шест година, бар кад је реч о производњи и пласману цивилног асортимана. Не мање разлога за задовољство има и Ранко Ристић (1973), власник фирме „Застава армс УСА” из Чикага, која је ексклузивни заступник „Застава оружја” у САД.

– Ово је до сада убедљиво највећи уговор који смо склопили с крагујевачком фабриком. Задовољство је, надам се, обострано, јер смо кориговали цене у корист „Застава оружја”. Није нам циљ само да зарадимо већ и да промовишемо српско оружје у САД. Жеља нам је да америчке купце упознамо и са нашом историјом, а надам се да ће користи имати и крагујевачки радници, који праве изузетно квалитетно оружје – каже Ристић на почетку ексклузивног разговора за „Политику”.

„Застава армс УСА” основана је јуна 2018. Крајем те године потписан је први уговор са „Заставом оружје”, који је износио скромних 572. 000 долара. Наредне две године склопљени су вишеструко већи аранжмани вредни 70 милиона долара, а „Заставино” оружје се на највећем светском сајму оружја у Лас Вегасу „Шат шоу” први пут под окриљем чикашке фирме појавило јануара 2019. Осим квалитета, америчке купце су привукла и „чудна слова” на амбалажи.




– Био је то лого „Заставе” исписан на ћирилици. И на тај начин смо желели да привучемо купце. Американци воле комбинацију историје, поноса и квалитета, а ми им управо то нудимо. И раније се крагујевачко оружје продавало у Америци, али је „Заставино” име увек било некако потиснуто, готово занемарено. Сада, после три године рада на брендирању „Заставиног” оружја, више нема никакве дилеме, сви у Америци знају чије оружје купују – с поносом истиче наш саговорник, који је у САД отишао 1996, с непуне 23 године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ГОРАН ИГИЋ: ЗАШТО ЈЕ БАШ САД ДЕТОНИРАНА НЕИСКУСНА НАСТАВНИЦА НЕВЕНА?

Фирма „Застава армс УСА” бави се искључиво увозом и великопродајом „Заставиног” цивилног програма. Реч је о полуаутоматским пушкама, пиштољима и ловачким карабинима. Ознаци ПАП за полуаутоматске пушке испред је додато „З”, како би се оружје што успешније брендирало.

– Од десет највећих дистрибутера спортског и ловачког оружја у Америци, фирма „Застава армс УСА” сарађује са осам. Њихови дилери имају своју продајну мрежу, али се купци обраћају искључиво нама. Инсистирали смо на директном контакту с купцима зато што их тако везујемо за „Заставин” бренд. Купци могу да нас питају све што их интересује, нудимо и резервне делове, а поправке вршимо бесплатно. Због тога преко социјалних мрежа добијамо огроман број похвала. Заиста је лепо чути када један фармер из Тексаса, који располаже арсеналом оружја свих могућих произвођача, хвали „Заставине” пушке – наводи Ристић.




Власник „Заставе армс УСА” каже да је у почетку било и скептика који нису били убеђени у могућност успешног пласмана крагујевачког оружја на америчком тржишту.

– Када смо пре три године најавили да се „Застава” враћа на америчко тржиште, многи су се обрадовали, али било је и скептика који су сумњали у нашу визију. Читао сам и неке негативне коментаре који су стизали из Србије. Наводно, „Заставино” оружје није квалитетно, а продаје се само зато што је јефтино. То уопште није тачно. Сигурно нисмо најјефтинији, а „Заставино” оружје је одличног квалитета. У складу с америчким прописима вршимо корекције оружја, а по захтеву купаца уграђујемо и додатну опрему – објашњава Ристић.

Први позив нашим војним фабрикама за сарадњу Ристић је, каже, упутио још 2017. године, пре него што је основао фирму, али му је тада одговорила само „Застава оружје”.

Прочитајте још:  Припадници Војске Србије на вежби у Немачкој

– Нисмо тада успели да остваримо неку конкретнију комуникацију, из више разлога, а озбиљна сарадња је започела доласком Младена Петковића на чело „Застава оружја”. Осим осведоченог квалитета оружја, које претходни увозници нису на прави начин промовисали, уздао сам се у још једну ствар, у историју крагујевачке фабрике, која је почела с радом 1853. године. Заиста је у свету мало компанија које се могу похвалити таквом традицијом. Ипак, да би сарадња била још боља, и производња мора да буде већа. У САД можемо да продамо све што се направи у Крагујевцу. Зато позивам фабрику да модернизује производњу и повећа капацитете – наводи саговорник „Политике”.

„Застава армс УСА” има двадесетак запослених, али је за ову фирму индиректно везано више стотина америчких радника који продају „Заставино” оружје на читавој територији САД. И око 2. 500 крагујевачких пушкара очекује добробит од извоза у Америку, а „Застава оружје” је уговорима о пласману оружја на најпробирљивије тржиште поново показала да, као стуб српске наменске индустрије, стоји уз раме светским конкурентима.

[table id=1 /]



Бране Карталовић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *