Пензионери апелују да се заустави приватизација бања

0
Бања Ковиљача (Фото Танјуг)

Удружење синдиката пензионера Србије упутило је председници владе и надлежним министарствима апел за даљу обуставу продаје бања и рехабилитационих центара у Србији који су већином грађени новцем од уплате доприноса данашњих пензионера, а тада запослених.

Како наводе у допису надлежним министарствима рада, туризма, финансија, привреде… продају специјализованих болница за рехабилитацију треба обуставити и преиспитати, имајући у виду њихов, пре свега, здравствени аспект јер је преласком у приватно власништво знатно отежано и лечење и опоравак, наводи се у допису овог удружења.

Последња у низу продаја Матарушке и Богутовачке Бање одиграла се у време пандемије короне, баш када је здравствени систем Србије показао сву своју виталност, а држава ризикује да даљом приватизацијом доведе у питање сврху ових објеката. Нови власник може да одустане од здравствене намене ако му доноси мањи профит од очекиваног.У удружењу сматрају да продаја бања без визије дугорочног развоја бањског туризма није исто што и продаја неког предузећа јер има шире и дугорочне последице па стога сматрају да се при решавању проблема бања и рехабилитационих центара не сме изгубити из вида сврха и циљ због којег су ови објекти изграђени. Додатно се и пензијски фонд лишава своје имовине, због чега је последњи час да се спречи даља продаја по ниским ценама.

– Свесни смо да су бање после враћања у власништво ПИО фонда судским пресудама запуштене и да су изгубиле своју вредност, те да је за њихову ревитализацију потребно велико улагање које није могуће обезбедити и без приватног капитала. Али, постоји могућност да се избором одговарајућих модела приватизације обезбеди и задржи њихова основна намена. Јер је реч о великом природном и свеукупном богатству, о ресурсима који је још целовит и очуван с великим могућностима за развој како локалних заједница па је штета одустати од управљања њима.

За овај проблем нису заинтересовани само данашњи пензионери, већ сигурно и сви запослени који уплаћују доприносе у ПИО фонд. Из удружења наводе у допису влади и да се лане огласио Савет за борбу против корупције и након опсежне анализе констатовао да је приликом продаја било бројних пропуста и кршења закона и предложио да се обустави даља продаја, а тамо где је утврђено да је рађено против закона да се приватизација поништи.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Јасна Петровић-Стојановић / Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.