“Глас Америке”: Фармацеутске компаније остварују огромну зараду од вакцина

0
ммр

(Фото Бета)

Најмање девет директора и инвеститора у компанијама које производе вакцине против коронавируса прешло је у милијардере протекле године захваљујући патентима на вакцине, саопштила је група невладиних организација.
Народна алијанса за вакцине, која окупља непрофитне организације као што су Глобална правда сада, Оксфам и УНАИДС, затражила је од фармацеутских компанија да поделе своју технологију ради убрзања глобалне производње вакцина, док број заражених нагло расте у многим сиромашнијим земљама, наводи Глас Америке.

„Фармацеутске компаније које су развиле неке од најпознатијих вакцина против коронавируса, као што су Фајзер и Модерна, остварују огромне зараде од монопола над тим вакцинама. Као резултат тога, њихови инвеститори и директори су први пут постали милијардери“, рекао је за Глас Америке један од директора Оксфама Макс Лосон.




Позивајући се на сопствену анализу списка богатих, који часопис Форбс објављује у априлу, Народна алијанса за вакцине наводи да су међу новим милијардерима извршни директори америчке фармацеутске компаније Модерна и немачког Бионтека, који је развио вакцину у сарадњи са Фајзером.

Форбс додаје да у милијардере сада спада и четворо директора или инвеститора повезаних са Модерном и три директора кинеске компаније „ЦанСино Биологицс“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Директор Оксфама Лосон рекао је да су порески обвезници поднели терет финансијског ризика од развоја вакцине.

„Те вакцине против коронавируса финансирали су порески обвезници, као што смо ја и ви. То значи да нису имовина тих компанија и да не би требало да се користе за остваривање огромних профита“, навео је Лосон.




Додао је да патенти на вакцине омогућавају фармацеутским компанијама да диктирају њихову цену и дистрибуцију.

Прочитајте још:  У Прагу одржан скуп подршке Палестини

„Због тих монопола, на крају се стварају вештачке несташице. И постоји довољно простора да те компаније остваре добру зараду, а не огромне профите, и да праве милијардере, али и да истовремено деле своју технологију, интелектуалну својину и да дозволе свим компетентним произвођачима вакцина да производе вакцине које су нам потребне“, рекао је Лосон за Глас Америке.


[table id=1 /]

(Бета-Глас Америке)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *