Братунац: Влада РС срушила православну светињу у Коњевић Пољу по налогу муслимана (Видео)

4
Рушење цркве у Коњевић Пољу

Рано јутрос почело је рушење српске православне цркве посвећење Усековању Светог Јована Крститеља у селу Коњевић Поље код Братунца у Републици Српској, црква се руши по налогу Владе РС.

Црква је 1998. године подигнута на месту где је пре 100 година постојала кула у којој су мучени и убијани православни Срби, те су темељи храма дословно на крви српских мученика.

Парцела је некако припала муслиманској породици Орловић која је одбила сваку новчану надокнаду, па су локалне власти рано јутрос почеле рушење ове светиње.

Српски медији и у Србији и у РС ћуте на ово рушење, као и на чињеницу да је најмање девет џамија изграђено на српској земљи и то на поседима СПЦ!

Како наводе муслимански медији учесник рушења ове светиње јесте извесни Данко Мировић и за то је добио благослов Владике зворничко-тузланског Хризостома.

На следећем снимку погледајте како је то изгледало:

В. Веизовић / Васељенска

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!4 Коментара

 1. 5 Јуна рушење цркве посвећене Усековању Светог Јована Крститеља

  а 8 Јуна ( трећи дан после 5 Јуна) треће обретење главе Светог Јована Крститеља.

  како се те „случајности“ поставе баш тако

 2. Можда је интересантно прочитати шта о рушењу цркве пишу различити извори:

  ———————————————————-

  https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/1003935/srusena-pravoslavna-crkva-konjevic-polju-ovako-fata-orlovic-koja-zivela-tik-nju-govorila-novosti-2019-godine-video

  https://informer.rs/svet/balkan/613977/fata-orlovic-bolnica-rusenje-crkve

  http://bhglas.dk/2021/06/05/konjevic-polje-srusena-nelegalno-izgradjena-crkva-u-dvoristu-nane-fate-orlovic-foto/

  https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/6/5/fata-orlovic-docekala-uklanjanje-crkve-iz-avlije

  https://ba.voanews.com/a/ispra%C5%BEznjena-crkva-u-konjevic-polju-sagra%C4%91ena-na-zemlji-fate-orlovic-/5308062.html

  https://rs.n1info.com/region/srusena-crkva-u-dvoristu-fate-orlovic-u-konjevic-polju/
  ————————————————————————–

  Срби кажу: муслимани руше православну цркву, о судбино.
  Муслимани кажу: вратила жена своје двориште које јој је одузето – назад. Победила Додика.
  Запад каже: правним актом уклоњена, премештена, суд, адвокати, демократија, бла бла бла.
  Фата Орловић каже „и радујем се и не радујем се, али комшије ми другачији исход не би опростили никада“. (интересантно. не ликује из срца)

  Нигде златне средине, нигде договора, нигде саживота, разумевања, части и образа, нема места уступку, каваљерском, кад већ не братском и комшијском делу. Нема хришћанске љубави, нема муслиманске љубави. Срела се два овна на брвну. Османлијама опет помогао Наполеон да се одрже у седлу.

  Дакле, ова земља је била (без када и од кога некада отета) власништво Орловића, муслимана босанаца? Ти људи су због рата побегли или били протерани? И моја православна црква, подигне на тој парцели богомољу, да се Богу драгом помолимо, венчавамо, крштавамо, вршимо опела, благослов Божији да се саспе на нас? Није битно дал је то био поп Несторовић или поп Кон, црква рекла Амин! Није битно што се није знало дал је земља припадала Муслиману, битно је што се није знало да припада Србину, па макар до ње ишли 10км узбрдо. А могла се подићи, ако је до избегличког кампа или привременог насеља и црква брвнара. Па кад дођу време и вакат, ево теби нано Фатима твоја земља, а ми ћемо нашу цркву у наше село, фала на дворишту, ево ти 10 дуката за кирију све ове годите и нек ти је батли и халал. Јер ми смо Срби и православци, и за образ знамо.

  А то што су неки муслимани и Османлије сада, тада и некада, порушили и попалили, наше цркве и дворове – то ви видите са Једним Богом. Ми тако не радимо. Таман посла сад да шибицаримо. То препуштамо тима који то хоће, а они нек се сагну да то подигну из прашине и задену за ревер, те методе.

  Дал сам ја једини који овако мисли? Да не испадам „глуп у друштву“?

  Чек, чек: Можда је исправно чекати их на кеца да им попалимо џамије и срушимо чардаке и чадоре, само док нам Бајденовци и Бандераши дају руку „помирења и опортјунитија“. Или кад добијемо Бук 400 и неке кинеске дронове, па да им то очас попалимо, и Бог да нас коначно види у нашој култури најстаријег народа, винчанске колевке чеда, праоца и прамајке беле расе. Е тада ће муслимани видети ко је најстарији народ, и коначно нам се извинути за украдени средњи век, и наравно листом се вратити у православље. А мегакапиталисти ће видети да смо повратили државност, и коначно почети да разговарају са нама као са равноправнима.

  Овако су нам подвили репину у Стразбуру, као руку за леђа, па нас терају пред собом и смеју нам се. 1:0 у гостима. Али то није највеће зло. Мало је зло што муслимани ликују. Веће је зло што Срби ово осећају као шамарчину (јадан Запад, он једини плаче над неразумевању у братској кући на Балкану), и што ће неко чекати ово да врати мило за драго, а онда су муслимани на реду, па опет Срби, а Брисел је судија праведни.

  – Зар нисмо ми имали части да саградимо цркву на СВОМ ИМАЊУ?

  – Зар нисмо имали умећа и знања да разговарамо са свим муфтијама од Багдада преко Стамбола до Сарајева, како да се избегне рушење цркве и да се ситуација тако постави да је Фата Орловић изашла у сусрет Србима и рекла: Срби и комшије, ето вам црква. И да она испадне бар човек, када није онај ко је цркву сазидао на земљи прогнаника (море опет вам кажем: свеједно колико је наших прогнано и колико наших цркава порушено. ако си ти мене покрао, ја тебе не морам, јер сам онда исти као ти. и брига ме за реал политику. хоћу царство небеско). Не толико због цркве, јер не на песку зидана, него због помирења. Дајте муслиманима шансу да испадну људи, па хајде и ми с њима да се такмичимо и ми њима на нешто да зажмуримо и опростимо. не зато јер нас је Брисел натерао, него јер ми то можемо, хоћемо и потребу видимо.

  – Зар нисмо могли да расклопимо цркву ако не може другачије, и да је уградимо у темеље веће и лепше цркве. Да се направи прослава дан пред рушење и да се позову све муслиманске и српске комшије на вашар и панађур – „ево комшије, погрешили смо, такво је време било. Хајде, мира ради и мир посред нас, да се провеселимо и помиримо, па сутра да се селимо. Бако, ево за кирију 100 дуката, и праштај. Један је Господ и ми законе његове живимо и поштујемо“

  – Зар смо морали бити отерани ко керови са тог места, забивши багер у цркву ко да је шупа, натоваривши је у камион и отеравши, надам се не негде на шљункару, псујући кроз стиснуте зубе иза ћошка, песницом парајући по ваздуху изнад главе.

  – Али не, ни госпођа Фата Орловић, иако каже да јој је тај дан и сретан и тужан није имала подршку својих људи, нити моралне снаге да иступи сама и упркос притисцима својих сународника и суверника да дан пре рушење каже „не почињите док сутра не дођем на лице места са репортерима и вестима и мојим сународницима и хоџама и муфтијама“.

  И да сутрадан, кад се упали багер, стане пред њега са судским решењем и каже ГАСИ БАГЕР! Срби, двадесет година се борим да ми се врати ова земља. И данас сам је добила назад. Данас је дан када ова црква, бесправно саграђена треба да се сруши. Али Једнога Бога ради, мира у Босни ради, краја рата ради, комшијског и братског саживота ради, унучади наших ради, вашега Светог Јована Крститеља ради, чија рука је у Црној Гори и чији је празник пред нама – ево вам ваша црква. Нек вам је на здравље и на спасење и на опомену до века и знак добре воље од муслимана ваших комшија и (некадашње, или како год-) браће.

  Ако мислите да треба да ми дате неку надокнаду за ову ливаду, или плац, сада и овде, нећу вас одбити, јер и ја децу имам и наследство деци спремам, нити цену постављати нити се цењкати. Ви одредите колико вам је црква вредна. Ако за моју земљу нема надокнаде, опет вам халал, и опет да је у памети, мудрости, здрављу и љубави користите, и још бољи људи да постанете“

  Али не. Ни бака Фата Орловић, није тај калибар. Нема ни она образа да постиди наш образ, нити ми имамо образа да постидимо њихов образ, кад већ немамо побуда да се опходимо једни према другима разумно и затрпавајући ратне каме србосјеке и ханџаре.

  Шта каже патријарх, шта реис ул улема?
  Ћуте, нико се не хвата врућег кромпира?
  Премудри моји.

  Ех, а како би лепо било да смо се договорили ЗАЈЕДНО по питању вакцинација НАШЕ деце, па око Г5 антена изнад НАШИХ глава. Па око брана на НАШИМ рекама. Овако свако пашче под својим буретом лаје.
  Док их вукови једног по једног, по једног, по једног, не прогутају без жвакања.

  Ништа. Јебига. Видимо се у Швабији на бауштели. Тамо ћемо причати НАШ језик, и куповати бомбоне нашој и вашој деци. Кад код куће нисмо умели ни хтели.

  Ово је да плаче човек

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.