Куглу тешку 150 килограма украли из Кнез Михаилове

2

(Фото: mod.gov.rs)

Кугла „Кладиво Краљевића Марка” вајара Јова Петијевића, постављена у Кнез Михаиловој улици у част предстојећих Олимпијских игара у Токију, после свега неколико дана „добила је ноге”. Ко је крадљивац који се дрзнуо да из главне градске штрафте изнесе кладиво тешко чак 150 килограма и како му је то успело, аутор не може ни да замисли, али, каже, злодело је било унапред најављено.

– Вече након што сам одгледао меч Новака Ђоковића, седео сам у соби и зазвонио је телефон, а особа која је разговарала на веома примитиван начин рекла ми је да ће куглу однети. Ујутру нисам могао да спавам па сам отишао да проверим. Нисам могао да верујем да је заиста нема и одмах сам по киши отишао да пријавим нестанак дела – објашњава Јовo Петијевић.

Коме је сметала кугла, пита се он. Шта је било спорно у делу које је изазивало велику пажњу пролазника, толико да је аутор чак видео дечака који се отргао из мајчине руке и пришао да куглу пољуби.



– Био је то поклон грађана Београда и мене као аутора Олимпијским играма. Наш поздрав том такмичењу. Од Завода за заштиту споменика тражио сам дозволу да кладиво поставим у Кнез Михаиловој на месец дана и планирао сам да тражим продужење, па да кугла ту остане до самог почетка Олимпијаде. Јер кад већ не можемо тамо да отпутујемо, можемо да им пошаљемо поздраве – објашњава вајар симболику свог рада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Куглу коју је Петијевић изложио у Кнезу направио је пре двадесет година. Дуго је стајала испред његове зграде у Борској, а за све то време нико је није пипнуо. За комшије је била својеврсна атракција и оријентир гостима који су им долазили у посету.

Прочитајте још:  ЛАЖИРАЊЕ ПОДАТАКА О КОРОНИ: “Кризни штаб да објасни како се од 38 умрлих долази до 6”

– Као да сам имао шесто чуло, чувао сам куглу две деценије како бих је поклонио Јапану. Она је направљена од тада најстаријег посеченог храста на Кошутњаку, а знамо да је Кошутњак срце Србије и Београда. Била је то порука љубави Олимпијским играма које су симбол мира. Можда је тај ко је куглу украо то урадио за новац и није ни знао шта је урадио – размишља Петијевић додајући да је крађа тог дела чист вандализам и никако није порука мира.

[table id=1 /]

Ана Вуковић / Политика



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Куглу тешку 150 килограма украли из Кнез Михаилове

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *