(Фото: Аваз)

Председник Александар Вучић изјавио је, након данашњег потписивања Уговора о подршци ЕУ у управљању миграцијама – друга фаза за унапређење прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању, да ће Србија добити више од 11 милиона евра за подршку капацитетима за мигранте и њихово образовање.

Вучић је истакао у Председништву Србије да су то значајна средства и ЕУ и европским пореским обвезницима, што су тај новац доделили Србији.

Председник је то рекао након састанка са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон и потписивања уговора на који су свој потпис ставили министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици и представница Међународне организације за миграције (ИОМ) у Србији Лидија Марковић.

Вучић је рекао да је са европском комесарком разговарао о читавом спектру важних питања.

На територији Србије српечено је 38.226 незаконитих прелазака државне границе, од чега 17.205 на улазу, 21.021 на излазу, што је раст од 89 одсто у односу на 2019. годину, рекао је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Дакле постали смо ефиакснији и са неупоредиво бољим резутлатима“, рекао је Вучић.




Како је рекао, највише нелегалних улазака је спречено са територије Северне Македоније, а велики притисак ове године смо имали из са територије Бугарске.

Каже да је са европском комесарком разговарао и о сарадњи Србије са Фронтексом и о даљем спречавању нелагалних улазака у Србји, али и како да се даље помогне тим људима и да се покаже додатни степен солидарности.

„Србија је све мигранте које смо имали у нашим прихватним центрима вакцинисала, не само због чињенице да је то важно за њих већ и за нас, све људе који са њима долазе у контакт. Захвалан сам нашим здравственим властима које су то омогућиле“, навео је Вучић.

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Лавров свим срцем желео да дође у Србију

Председник је рекао да су разговарали и о другим важним питањима које су у домену широког ресора који покрива комесарка Јохансон, о владавини права, борби против ораганизованог криминала и копрупције и о европском путу Србије.

Каже да када бројеви показују да нема довољно пресуда у области организаованог криманала, какав год да имамо утисак, јасно да нисмо довољно добро обавили свој посао.

„Зато ћемо морати да унапредимо тај посао и урадимо још много тога“, нагласио је Вучић и додао да је обавестио европску комесарку о великим акцијама које су спроведене у Србији, што је донело већу безбедност за све људе у Србији, али и региону.

Вучић је додао да од фебуара немамо чак ни покушај мафијашког убиства и да је о томе обавестио европску комесарку.

„Имамо још пуно да урадимо против организованих криминалних група, против нарко саобраћаја и трафикинга и дилера дроге, али и у области борбе против корупције, где ни партија ни књижица не сме било кога да штити, већ да натавимо борбу против оних који су изиграли народно поверење и своју позицију користили за лично богаћење и за друге противправне радње. Указао сам на нашу пуну посвећеност и доставио последњи извештај шта је Србија урадила у претходних пет месеци“, казао је Вучић.




Председник Србије рекао је да је комесарки Јохансон пренео да је Србија спремна да разговара о свим обавезама у смислу спречавања илегалних миграната, али да то решавамо у складу, не само са писаним законима, већ и у складу са цивилизованим понашањем и солидарношћу према онима који траже бољи живот.

Прочитајте још:  Баба Аида поново извређала Србе: "Српско друштво про-фашистичко"

„Ми морамо да помогнемо тим људима и да их третирамо као људе, као што третирамо све наше људе и да бринемо о њима да бринемо о њимају и да не наседамо на лажи и теротије завере, и разних глупости којих сам се наслушао у нашој земљи“, истакао је Вучић.

Он је навео да у Србији нема велики број избеглица тренутно, и да са њима немамо никава проблем. У азилима и прихватним центрима на данашњи дан има укупно 3.977 лица из Сирије, Пакистана, Авганистана, Ирака, Бангладеша… што је троструко мање него што смо имали у пјединим тренуцима.

Треба да показемо гостољубиво лице Србије, поручио је Вучић и најавио да ће Јохансон сутра са министром Вулином имати додатне разговоре и обићи Фронтекс јединице на граници са Бугарском.

Захвалио је поново што је Јохансон и у јеку пандемије дошла у Београд, наводећи да ће Србија наставити да ради свој посао без обзира на кластере.

[table id=1 /]



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

4 утиска на “ЗАПАД ПРЕПУШТА МИГРАНТЕ СРБИЈИ!

  1. Вакцинисао мигранте?!
    Лаже док зине!
    Ако их је вакцинисао, нека им додели ”ковид пасоше” и испрати их у ЕУ,
    јер је то њихов жеља и крајњи циљ!

  2. Pitanje, ako Srbija “mora” da pomogne migrantima zbog čega to EU ne mora koja ih je i pokrenula i pozvala da dođu i zbog čega ih šalje u Srbiju? Zbog čega Srbija “mora” da primi ratnike sa raznih ratišta i ovde stvara novu ID, jer to nisu pravi migranti, bez porodica su i bez starijih ljudi? Da li Srbija preko njih želi, kako kažu sa vrha vlasti, da reši pitanje nataliteta, sa čijim ćerkama, ženama, unukama,.. i radne snage i da sutra promeni narod i demografsku sliku? Da li zato Srbija otvara vrata za odlazak mladih ljudi, radno najsposobnijih i pravi mesta ratnicima, a čija su školovanja za svaku partiju na nivou godine 2 milijarde evra? Da li tih 11 miliona pokriva te 2 milijarde evra, kao šro smo visokom ekonomskom računicom za 1$ kupili čak 450 miliona $ duga US Steela? Da li ovim postupcima Srbija priznaje da je odustala od puta u EU za 11 i nešto miliona evra jer je EU sa armijom ratnika sa raznih ratišta neće ni za 777 godina da primi u svoje redove? Zašto se onda narodu pričaju bajke?

  3. Ako ih tretira “kao sve naše ljude” azilanti će brzo napustiti srbiju.

    A to da nemamo sa njima problema, pre će biti da je obrnuto.

    I, fala joj što je došla u “jeku pandemije” 18. Juna. I donela pare za azilante. Da hoće da ih primeni za obolele od bombardovanja, a ne za SNS trolove.

  4. Препуштају нам великодушно цигане, мигранте, нук. отпад … од образовања имаће предмете: џихад 1, 2, 3 … чуј вакцинисани?!! Па само да је једног намамчио и вакцинисао медији би то дрвили дан и ноћ месецима … а тек борба против корупције!!! па Србија би остала без свих носилаца власти од 45 до данас ( ознаши, удбаши, политичари, полиција, судство, тужилаштво, инспекције, “тајкуни” … )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *