МУЗЕЈ ЖРТАВА ГЕНОЦИДА ОДГОВОРИО ПЛЕНКОВИЋУ: Хрватска није имала покрет отпора

0
геноцида

Усташе (Фото: Јутјуб)

Музеј жртава геноцида подсећа хрватског премијера Андреја Пленковића на историјске чињенице и негира наводе објављене на званичном Tвитер налогу његове владе, да је „у односу на број становника Хрватска имала најмасовнији покрет отпора у Европи и да је дала велики допринос поразу нацистичког поретка и тако осигурала истакнуто место међу земљама победницима“.

Музеј жртава геноцида је на својој Фејсбук страни истакао да „Хрватска није имала најмасовнији покрет отпора у Европи, пошто тако нешто никада није ни постојало током Другог светског рата на тлу Југославије” и да „никада није постојао никакав хрватски покрет отпора, већ искључиво југословенски у коме су огромну већину чинили припадници српског народа“.

„Неупоредиво највећи део припадника југословенског покрета отпора на територији геноцидне Независне Државе Хрватске били су Срби што се види из чињенице да су губици партизана српске националности са територије геноцидне НДХ били, с обзиром на њихову заступљеност у популацији, реално 4,32 пута већи од губитака Хрвата“, саопштио је Музеј.

Како је наглашено, Хрватска у данашњим границама није постојала током Другог светског рата, али зато у много већим границама јесте „НДХ, једна од највернијих и најприљежнијих следбеница Хитлерове нацистичке Немачке”, која „јесте дала велик допринос, али не поразу нацистичког поретка, већ управо увећању трагичних последица нацизма, фашизма и антисемитизма у читавој Европи”.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У реаговању Музеја жртава геноцида наглашава се да:

„Хрватска никако не може сматрати једном од држава-победница у Другом светском рату будући да је геноцидна НДХ до последњег свог дана остала марионетска и злочиначка творевина, одана вођама нацистичке Немачке Адолфу Хитлеру и фашистичке Италије Бениту Мусолинију.

Прочитајте још:  Реч о унији: Заборавним, слабовидим и наглувим бившим Србима

НДХ је, услед људском уму непојмљивих облика насиља и терора, постала синоним за геноцид који је извршен над припадницима српског народа, за холокауст спроведен над јеврејском заједницом, као и бројне масовне злочине почињене над свима онима који се нису мирили са злочиначком усташком идеологијом (Хрвати, Муслимани и други)”, навели су из Музеја.

Из Музеја подсећају, позивајући се на податке из докторске дисертације Драгана Цветковића, музејског саветника Музеја жртава геноцида, „Губици припадника партизанског покрета са територије Југославије 1941 – 1945” (2016), да је са територије данашње Хрватске потицало 32,83 одсто страдалих партизана Југославије, док је на тој територији живело 24,55 посто становништва Југославије, „чиме је учешће у губицима припадника партизанског покрета са те територије претрпело 1,34 пута већи губитак од учешћа територије у популацији Југославије”.




​„Хрвати су чинили 50,47 посто губитака партизана са територије што је било 1,44 пута мање учешће од њихове заступљености у популацији Хрватске (72,55 посто). Учешће Срба у губицима (46,93 посто) партизана из Хрватске било је 2,52 пута веће од њихове заступљености у тамошњем становништву (18,6 посто). Губици партизана српске националности са територије Хрватске били су, с обзиром на њихову заступљеност у популацији, реално 3,64 пута већи од губитака Хрвата“, навели су из Музеја.

Како је истакнуто, Срби су чинили две трећине (67,35 посто) страдалих партизана на подручју НДХ иако су на тој територији представљали свега 32,02 посто популације, тако да је њихова заступљеност у губицима покрета била дупло већа од заступљености у популацији, док је учешће остале две већинске националности у губицима партизанског покрета, Хрвата са 23,16 посто и Муслимана са 6,89 посто, било „двоструко мање од њихове заступљености у популацији”.

Прочитајте још:  Зашто се на попису код суседа 30.000 православаца изјаснило као Хрвати

Музеј жртава геноцида је подсетио и да „савремена Хрватска није била чак ни у ондашњој Југославији са највећим губицима у Другом светском рату, а камоли у Европи”, односно да „Хрватска у данашњим границама, није постојала пре, а ни у време Другог светског рата” уз напомену да се део њене данашње територије налазио у оквиру геноцидне НДХ, мање делове су анектирали Италија и Мађарска, а део данашње Хрватске (Истра, Ријека, Задар, и неколико острва) се до окончања Другог светског рата налазио у саставу фашистичке Краљевине Италије.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *