ЗАХТЕВ за хитним обустављањем свих рударско-геолошких истраживања и трајном забраном експлоатације руде јадарита као и трајним укидањем пројекта „Јадар“ на територији града Лозница

1

Након скоро више од деценије ћутања о планирању отварања рудника и не предузимања свега што је било потребно да становнике града обавестите о плановима као и могућим последицама оваквог пројекта, удружење Заштитимо Јадар и Рађевину и Коалиција за одрживо рударство били су приморани да ширу јавност обавесте о плановима страних корпорација на нашој територији, ангажују стручну јавност и институције у утврђивању основаних сумњи у резултате пројекта „Јадар“.

Након научног скупа „Пројекат „Јадар“ – Шта је познато?“ одржаног 6. и 7. маја 2021. у Српској академији наука и уметности, сумње су постале чињенице.
Захваљујућу стручњацима ове земље, САНУ, као и велики број појединаца, удружења и покрета јасно су се изјаснили заузевши став би остваривање пројекта довело до иреверзибилних последица по Природу, а самим тим и по људе.

Став науке и народа је јасан, пројекат је непожељан. Наше основно људско право је да не прихватимо на својој земљи оно што не желимо, а Ваша дужност да овакве штетне пројекте не спроводите на силу чиме се крше бројни чланови Устава Републике Србије.

Осим тога, обавештавамо Вас да ћемо у најкраћем року уложити захтев за стављање ван снаге илегално (противзаконито) усвојеног Просторног плана подручја посебне намене за пројекат „Јадар“, који је толиким и таквим противзаконитим актима усвојен да би Ваше неделовање против овог правног акта имало све елементе саглашавања са противзаконитим и противуставним деловањем Владе Републике Србије, што ће довести до Ваше солидарне одговорности за противзаконита деловања која проистичу из овог акта, и сматраћемо вас суодговорним за овај акт и његове последице.
Подсећамо да је одлука о измени трасе пута Лозница-Ваљево коју сте донели у октобру 2020. илегално и недемократски донешен акт који тражимо да ставите ван снаге. У супротном, бићемо принуђени да ту одлуку поднесемо на преиспитивање вишим инстанцама. Сматрамо да је овај пројекат измене трасе пута економски и еколошки непотребани да заправо представља директну пљачку народног новца. Тражимо од Вас да га повучете јер директно штети развоју села у Јадру и Мачви.

Прочитајте још:  ПОЗНАТА НОВИНАРКА ШОКИРАЛА РЕГИОН: Србија је пре неколико дана нападнута метеролошким оружјем - у облацима нано материјал (ВИДЕО)

Грађани Мачве, а посебно Шапца као и целе Србије слажу се са овим захтевима и апсолутно захтевају исто што и ми сматрајући да град Лозница не може доносити одлуке које ће страховито утицати на пољопривреду, водоснабдевање, живи свет у реци Дрини, која је подсећамо, међународна река.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Захтевамо апсолутну заштиту свих 145 строго заштићених биљних и животињских врста и свих непокретних објеката културно-историјског наслеђа које су наши преци сачували. Верујемо да знате да је Република Србија потписник бројних међународних конвенција које је такође ратификовала што јој ставља у обавезу да их се придржава и поштује пред међународном заједницом.
Како је улог превелик, обавештавамо Вас да наша удружења и народ Јадра, Рађевине и Србије неће одустати. Да бисмо избегли могуће нежељене ефекте, овим путем од Вас захтевамо да наше јасно изнете захтеве испуните и да нас о томе обавестите писмено у што краћем року на следећу адресу:

zastitimojadariradjevinu@gmail.com
office.kors@gmail.com

Заштитимо Јадар и Рађевину
Коалиција за одрживо рударство у Србији
Покрет Ослобођење
Покрет Буђење
Народна странка

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ЗАХТЕВ за хитним обустављањем свих рударско-геолошких истраживања и трајном забраном експлоатације руде јадарита као и трајним укидањем пројекта „Јадар“ на територији града Лозница

  1. МАЧКА И МИШ РЕТКО КАДА ИДУ ЗАЈЕДНО?

    Злочиначки Авети прошлости Клинтон, Олбрајтова, Блер, Бајден, Кларк и много других уништише нам землју у злочиначком и нељудском бомбардовању, направише нам штету од стотину милијарде евра и убише пар хиљаде невиних грађанки и грађана. Зло да буде веће неки наши водећи политичари да би се додворили том немани са запада давали огромне паре, узимали их за саветнике и адвокате, а на крају видели да раздрагано јагње не може са гладним вуковима да нађе заједнички језик, већ се користи језик јачек злочинца, тако је било кроз историје, а биће и на даље. Наивност више се не исплати!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *