Усвојена резолуција о страдању српског народа у Сребреници

1
Сребреница (Фото: Flickr / sundeviljeff)

Сребреничка Скупштина општине усвојила је данас Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. веку и осудила све злочине почињене над Србима, као и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду.

За ову одлуку гласали су српски одборници јер су бошњачки напустили седницу након дуге расправе, преноси РТРС.

Иницијативу за доношење Резолуције поднео је потпредседник Скупштине општине Радомир Павловић из СНСД-а, који је рекао да овај документ треба да покаже обим српског страдања и осуди злочине почињене над Србима у 20. веку.

„На овај начин желимо да покажемо да је неоправдано проглашавати српски народ геноцидним након оволиких жртава и његове одбрамбене, слободарске и вечите борбе на страни победника против освајача“, појашњава Павловић.
Он каже да Резолуција представља само истину и не умањује жртве других народа.

Одборник СДС-а и председник те странке у Сребреници Момчило Цвјетиновић образложио је да се Резолуција темељи на научним чињеницама о страдању српског народа из Сребренице у свим ратовима у 20. веку, а као пример истакао је податак да је чак 70 одсто српског становништва из ове општине настрадало у Другом светском рату.

Он је истакао да се, „упркос чињеници да је више од 3.000 Срба са овог простора убијено у последњем рату, и даље српски народ покушава сатанизовати и прогласити геноцидним, а његове жртве ниподаштавати, што је неприхватљиво“.

Цвјетиновић је рекао да је усвајање једностране Резолуције о Сребреници у црногорском парламенту, која је за осуду, довело до доношења овог документа у сребреничкој Скупштини општине јер се заобилазе српске жртве од 1992. до 1995. године када су побијене стотине српских цивила у масовним злочинима у српским селима око Сребренице и Братунца.

Закључено је да се текст Резолуције проследи Народној скупштини Републике Српске да заузме став о овом питању.
Документ ће бити прослеђен и парламенту Црне Горе да се и он упозна са српским страдањима у Сребреници, „што је требало да учине пре усвајања недавне срамне Резолуције, потпуно игноришући српске жртве“.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да се више не може ћутати на оно што се ради српском народу и притисцима који се на њега врше доношењем разних резолуција, којима се Срби окривљују за оно што нису починили.

„Скупштина општине Сребреница морала је да реагује. Ово је прави потез да се заштите српски интереси. Ова резолуција је донесена ради истине и заштите српског народа и не умањује интересе других“, истакао је Грујичић.

Он је рекао да је Резолуција заснована на научним доказима и истини и не угрожава туђи интерес, нити умањује и вређа било коју жртву.

„Резолуција показује да је у целој БиХ страдао српски народ, и то документовано, без икаквих лажи и подвала, док, на другој страни, постоје разне малверзације које су бациле сенку на истинске невине жртве“, каже он.
На овој седници је затражено да се ван снаге стави раније донесена одлука о посебном статусу и издвајању Сребренице из састава Републике Српске, коју је неуставно донела тадашња бошњачка скупштинска већина.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Sputwik

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.