Пуцањ у адвокате, пуцањ у државу

2

Стефан Стефановић

Кроз историју су се ратови почињали атентатима, десантима, инвазијама, бомбардовањем, тенковима итд. Данас када је знатно сложена геополитичка ситуација, и када је колико-толико враћена биполарност највећих светских сила, данас постоји нешто што се зове хибридни рат. Хакерски рат, информатички рат економски, рат ресурсима, идеолошки рат, културни рат, али постоји нешто што се зове и окупација “меком моћи”.

Наиме, без суверенитета и територијалног интегритета не постоји ни једна држава на свету. Ми немамо ни једно ни друго, нити смо слободна и независна република, нити знамо наше границе. Ми смо само једно становништво које насељава одређену територију.

По Монтескјеу сваку власт чини 3 гране власти: извршна, законодавна и судска. Прве две гране власти су одавно под великим утицајем западних центара моћи, док је и ова трећа грана власти била под утицајем, а сада је изражена намера да буде под тоталном контролом. Наиме, банке, ммф и стране корпорације, желе да буду 4 грана власти у Србији, а да изгубимо судство као суверену грану власти. Интенција је да се чак и пресуде не доносе више “У име народа”, него у “У име банака”. Али свакако судови већ неко време не доносе одлуке у Име народа, него у име одређених људи који наступају са различитих позиција моћи.

И до сад је извршна власт вршила притиске на судску власт, још 60их је чувени професор Правног факултета Радомир Лукић рекао: “Адвокатура је најтежа и најлепша професија. Ви који будете имали среће да се бавите овом професијом, мораћете да знате, ви сте брана грађанима од зле државе. А свака држава је зла. И то у првом реду државни органи судови, тужилаштва, полиција, војска.” Адвокатска част и кодекс у одбрани људских права иде дотле да су многи адвокати дали живот за своје клијенте, за истину и правду. Драгић Јоксимовић је бранио генерала Михаиловића у првом послератном процесу 1946. године. Знао је да ће због тога платити главом. Занимљиво је да је колега Драгић био толики професионалац да је пре тог највећег процеса српског правосуђа, бранио и Тита у једном процесу. Чича Дража му је опростио што је бранио дело а не човека, па макар то био и Јосип Броз, док Тито није опростио Драгићу што се дрзнуо да ради свој посао. Умро је у неутврђеним околностима 1961. године у Сремскомитровачком казамату.

Прочитајте још:  Адвокати најавили протест због Рио Тинта, придружују се грађанима и нуде помоћ




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Проблематичне су изјаве председника Србије, председника Привредне коморе Србије, дате 05.07.2021.године на ТВ Хепи у емисији Ћирилица и у другим електронским медијима. Наиме, председник је рекао да адвокати протестују због себе а не због грађана, да намештају пресуде са судијама, да су покушајем са аутентичним тумачењем закона у Скупштини РС, посланици хтели да заштите државу од самовоље адвоката а не да штите банке, да се преседник не плаши адвоката. Поставља се питање под којим то Уставним ингеренцијама председник Србије се меша у доношење нацрта Закона о парничном поступку, позива 3 посланика да одустану од аутентичног тумачења Закона о облигационим односима (а наивно је помислити да је то њихова идеја а не неког из врха власти), који би омогућио да се банка не може тужити за трошак обраде кредита, те тако би се банке обогатиле најмање 1,5 милијарди евра. И надасве, зашто би се председник плашио адвоката ако ради по Закону и Уставу, који су виши од сваке власти или иностраног утицаја, или зашто би уопште преседник помињао ту језичку конструкцију, ако је адвокатски еснаф од 10.923 колега тако слаб и без снаге да донесе промене у овом друштву.

Врло су опасне овакве изјаве јер оне подривају ионако пољуљано поверење грађана, у своје народне трибуне и заступнике, јер без адвоката, као што смо рекли грађани су глинени голубови пред државним апаратом силе, инфостаном, епсом, банкама, послодавцима али и пред другим осионим физичким лицима.

Утицај на судије појединих адвоката свакако постоји, али он је миноран у односу на утицај власти, банака, моћних појединаца из српског друштва, али и других иностраних безбедносних служби.

Прочитајте још:  ЕВО ШТА ДА РАДЕ ОНИ КОЈИ СУ ТУЖИЛИ БАНКЕ! Гавриловић: На грађане и адвокате се врши притисак! Спорни пропис мора бити повучен!

И за крај анализе ове изјаве председника Србије, да су они покушали да заштите грађане од адвоката а не банака, ванредним заседањем Скупштине да мењају тумачење закона који иначе нису ни могли да мењају јер је то тумачење установио други сазив Скупштине, а да би се променио то може само он, а поготову што је тај члан и закон из 1978 године и након хиљада и хиљада пресуда било би апсурдно то мењати осим ако не желите правну несигурност.




Наиме, нови нацрт ЗПП који је предложило Министарство правде РС итекако је у корист банака, итекако омогућује само богатима приступ суду, итекако “ставља рампу” на приступ грађана суду, итекако је против адвокатуре. Тако да у том погледу преседник Србије спинује стручну и лаичку јавност.

Председник привредне коморе је рекао да адвокати подривају економски систем Србије, тужбама против банака. Поставља се питање, откад су иностране банке економски систем једне суверене земље?

Адвокати су држава у држави. 10.923 колега чини кичму правосуђа и правне државе. Ми смо држава. Однос извршне власти према држави показује какво је стање у држави. А о заштити ниова остварених људских права, испод ког се не сме ићи, и да не причамо.

Такође, бављење овим послом је врло опасно, ОЗНА је у свом документу навела адвокате као најсубверзивнији конструкт Југословенског социјалистичког друштва. Професија која подрива самоуправни систем, реакционарна делатност против наших народа и народности и контрареволуционарна активност. “Међу адвокатима има доста пијанаца, педера и превараната”.

Надам се да су та времена остављена за прошлост и историчаре. Напомињем и да је током рата ослобођено око 150 адвоката из немачких логора, и око 200 приправника.

Прочитајте још:  До сунчеве енергије уз много папирологије




Неко ће рећи, не занимају ме те адвокатске ствари, адвокати пљачкају народ, похлепни су, у договору су са судијама, итд. Међутим, ја бих питао било ког грађанина да ли он ради за новац или ради за кликере? Да ли кад адвокат дође у његов дућан да купи неку намерницу, тражи му да плати тек кад исту поједе, па ако му се свиди да плати, ако не онда ништа, или да улази у његове цене, дал су високе или ниске, дал су закони тржишта правични. Не, дођеш купиш, или не дођеш и не купиш.

Адвокати данас буде успавани, понижени и поробљени српски народ. Нећемо револуције, хоћемо правну државу и владавину права, и да се оформи елита које ће по социологу Огисту Конту повести ово друштво. Елиту чине само слободни, независни, људи од интегритета, части и достојанства. Елита никад не сме бити контролисана, не сме бити полтронски настројена нити разједињена. Адвокати су данас стожер око којег се може окупити национална и грађанска, академска и сељачка елите, ако буду истрајни, ако српски народ то препозна.

А како то Цар Душан поетски каже: ” Бојте се, ја нисам човек ја сам вук. Ја не причам и не пишем, ја завијам. Не завијам што ме је страх, не завијам што сам бесан. Завијам да би ме чуо чопор мој, да би ме чули вукови моји, да би ме чуле вучице моје, да би ме чули вучићи моји, да би се окупио чопор мој. А када се окупи чопор мој – бојте се пси!”

Срећан празник светог Јована Крститеља, заштитника адвоката.

Адв. Стефан Стефановић 07.07.2021

Васељенска

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Пуцањ у адвокате, пуцањ у државу

  1. Obratite paznju da NE SMETE DA ME BLOKRIATE, JER SU MOi TVITOVI DOKAZ MEDJUNARODNOG ORGANIZOVANOG KRIMINALA, I SVE STO POSTAVLJAM SNIMAM, I FRLJAM GI NA JUTJUB. Ponovno postavljanje komentara sa isti nalog ne radi kako treba, sve trazi ponovo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *