Малинари коначно задовољни: Дочекали смо да кило малина кошта као кило меса

0

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Очекивали смо да ће ове године цена малине по килограму бити између 270 до 320 динара, тако да је цена малине по килограму од 400 динара изненађење за све, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Велику потражњу за српским малинама условио је лош род код главних конкурената, у Пољској и у Чилеу, а министар је након обиласка ивањичких малинара апеловао на њих да ову добру годину и приходе искористе како би уложили у производњу.

„Година је добра, али је питање шта ће бити већ следеће. Зато је јако важно да се улаже у противградне мреже, систем заштите, али и да се занове засади, јер ће тако имати много већи род”, рекао је Недимовић за РИНУ, пренео је Танјуг.




Каже да се у селу Прилике сусрео са домаћином који је гајио око 30 ари старих и одмах поред, 30 ари нових засада малина на којима је приход био чак три пута већи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Мора да се улаже у технологију како би род био загарантован. За малином тренутно влада велика потражња, а нема је. Зато је јако важно да искористимо ову шансу. Министарство ће кроз субвенције такође помоћи за улагања у малињаке”, изјавио је Недимовић.

Мештанин ивањичког села Брезова Ацо Ђокић каже да су дочекали и то да малина сада кошта као килограм меса.

„Коначно је дошло време и да се труд нас пољопривредника цени. Знамо да је велика потражња за нашом малином, чак и Пољаци претходних месеци трагају за нашим црвеним златом, јер је род код њих подбацио. Хладњачари сада нас зову и питају за воће, а пре је било обрнуто. Род је солидан, али се надамо скоријој киши како се плодови не би осушили”, рекао је Ђокић.

Прочитајте још:  Малинари поглед упиру ка држави

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *