Само муж и жена могу усвојити дете у Мађарској

1

Највиши европски надзорник за људска права рекао је данас да недавно уведен закон у Мађарској који регулише брак и родни идентитет, ризикује да дискриминише ЛГБТ особе.

Измене мађарског устава у децембру 2020. године измениле су дефиницију породица и искључиле трансродне и ЛГБТ особе са дефиницијом да је „мајка жена, а отац мушкарац“, пише АП.

Венецијанска комисија која се бави питањима за људска права Савета Европе из 47 држава, рекла је да би мађарски „Омнибус закон“ могао да одговара само хетеросексуалним родитељима.

„Овај уставни амандман не треба користити као прилику за повлачење постојећих закона о заштити појединаца који нису хетеросексуалци или за измену тих закона на њихову штету“, наводи се у анализи мишљења комисије о законима.
Бракови између две особе истог пола су у Мађарској законом забрањени, али су истополна грађанска партнерства призната. Закон проглашава да само брачни парови могу усвајати децу. Овај закон директно искључује могућност парова са истим полом или самцима да усвоје дете.

Комисија је рекла да би требало успоставити јасне критеријуме за озваничавање ове нове „дискреционе моћи“ министра да пружи или одбије сагласност за усвајање детета.

Савет Европе није део Европске Уније, али мишљења Венецијанске комисије узима у обзир извршна власт ЕУ када се двоуми по неким питањима, преноси Танјуг.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.