Свако дете у Србији имаће свој јединствени образовни број и шифру

2

(Фото: :EPA-EFE/FELIPE TRUEBA)

Почетак увођење јединственог образовног броја у просвети (ЈОБ) од вртића до факултета, унело је пометњу међу родитељима. Многа деца из вртића су већ добила образац на коме су записани број и шифра, која се састоји од великих и малих слова и бројева, а из Министарства науке, просвете и технолошког развоја наводе да је ЈОБ почетак реформи које следе.

Увођење ове новине отворило је многа питања: имају ли ове комбинације бројева и слова неко значење, чему служе и ко има приступ ђачким шифрама.

Из министарства науке, просвете и технолошког развоја за „Блиц“ наводе да је идеја да сваки ученик добије свој ЈОБ број до почетка школске године, а да је ЈОБ сличан ЛБО броју у здравству.

„Министарство просвете уводи нови информациони систем у коме ће бити сви подаци о образовним институцијама у Србији. Увођење овог систем, између осталог, подразумева да до почетка нове школске године сваки ученик у Србији добије свој јединствени информациони број. Број са сличном сврхом добили су сви грађани када је у области здравља уведен информациони систем, ткзв. ЛБО број. Сам ЛОБ нема никакво значење. Карактери су насумично изабрани“, рекли су из Министарству просвете за тај лист.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пошто многи родитељи, али и ученици страхују шта ће се десити ако изгубе свој број али и за шта ће се користити ови подаци, из министарства кажу да ће једном додељен, број бити у поседу тачно одређеног ученика и да ће се користити за „уписивање законом одређених података“.

„Једном додељен ЈОБ пратиће дете, ученика и студента кроз целокупно школовање, од предшколских установа до факултета, и користиће се у установама како би се у ЈИСП уписали законом предвиђени подаци – нпр, остварени успех, ниво образовања, шифре квалификација, језик на којем су завршени претходни нивои образовања и васпитања, изборни програми, образовање по индивидуалном образовном плану, оцене, положени испити, похвале и награде освојене током образовања, изостанци, владање и издате јавне исправе и слично“, објашњавају из министарства.

Сиротињо на минималцу цркни: Јавном сектору следује повишица

Многи се боје и могућности да се подаци некако злоупотребе, али из министарства тврде да то са ЈОБ бројем неће бити могуће.

Прочитајте још:  Србија има највеће резерве злата на Балкану

„ЈОБ и подаци о ученицима се користе искључиво за праћење система и нико, осим родитеља и школе, неће имати могућност увида у било који појединачни податак ученика. У систему неће бити видљив ниједан податак о било којем поједином ученику, ни име, ни ЈМБГ. Односно, овај број омогућава, управо, да одвојимо податке који директно идентификују ученика, попут имена и ЈМБГ, од свих осталих података који се сакупљају у ЈИСП-у, а који не могу идентификовати ученика. Овај број зато представља додатни механизам за заштиту података о личности, поред свих техничких, кадровских и организационих мера које се примењују“, уверавају из министарства.

Такође, објашњено је и да ЈОБ, који немају деца која се сада уписују средње школе и на факултете, није услов за упис у основне и средње школе, као ни за факултете.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Свако дете у Србији имаће свој јединствени образовни број и шифру

  1. А хоће ли им га истетовирати на десну руку или чело?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *