Још једна мигрантска траса за Србију: Из Турске у Србију ускоро само са личном картом

1
Турска војска (Фото:Flickr)

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић састала се данас са министром културе и туризма Турске Мехметом Нуријем Ерсојем и истакла да је прихваћен његов предлог да грађани Србије путују у Турску и обратно, турски грађани у нашу земљу само са личном картом.

„Предлог је веома добро прихваћен и на томе ћемо радити у наредном периоду”, рекла је Матић новинарима након састанка у Палати Србија.

Истакла је да је подршку том предлогу дао у председник Србије Александар Вучић.

„Сада ћемо са надлежним институцијама, пре свега Министарством спољних послова, али и Министраством унутрашњих послова радити на реализацији ове идеје”, рекла је Матић.

На састанку је, навела је Матић, закључено да постоје велике могућности за унапређење туристичке сарадње Србије и Турске, као и билатералних односа који су, истакла је, у последње време веома добри и бележе константан пораст, преноси Танјуг.
Матић је рекла да се у првих пет месеци ове године, када су у питању турски туристи који долазе у Србију, бележи пораст од чак 49 одсто у односу на прошлу годину.

„Поред пораста броја туриста који долазе у Србију, можемо рећи да су туристи из Турске избили на прво место када је питању долазак страних туриста у нашу земљу. Занимљиво је да они све дуже бораве у нашој земљи. Некада је просек боравка турских туриста у Србији био два, два и по дана, а данас је то у просеку шест дана”, рекла је Матић и додала да су ти подаци веома охрабрујући.

Навела је да турски туристи, поред великих градова као што су Београд, Нови Сад, Ниш, у Србији воле да обилазе и Златибор, Копаоник, Нови Пазар и све туристичке локације које се налазе на путу до Новог Пазара.

Матић је навела да је Турска у протеклих неколико деценија уложила знатна средства у Србију, пре свега кроз своју развојну агенцију ТИКА, али и кроз друге агенције у обнову и пројекте који су се односили на обнову културно-историјског наслеђа, али и на област образовања, социјалне заштите, пољопривреде.

„Укупна улагања које је Турска у претходном периоду имала у Србији износе 56,3 милиона динара”, нагласила је Матић.

Министар Ерсој је рекао да ће када путовање грађана Србије у Турску и обратно, грађана Турске у Србију буде било могуће само са личном картом то повећати путовања у те земље.

„Радићемо на томе. Турска је као дестинација за Србију на трећем месту, а желимо да буде на првом месту и зато Србији дајемо предност”, рекао је он.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.