Расте број жртава катастрофалних поплава у Европи

0

Последице водене стихије у немачком граду Бад Нојенар-Арвајлер (Фото: EPA-EFE/ Friedemann Vogel)

Катаклизми која је задесила Западну Европу још се не назире крај. Док спасиоци трагају за преживелима, куће се урушавају, а ниво воде је и даље висок. Број погинулих у катастрофалним поплавама највећим у последњих 100 година у Немачкој, Белгији и Холандији попео се јуче изнад 150, док се специјално обучене јединице труде да рашчисте разорена подручја и спрече даљу штету.

Према јучерашњим проценама немачке полиције, најмање 133 особе погинуле су у поплавама, укључујући око 90 људи у округу Арвајлер јужно од Келна, а за више од 1.300 особа наставља се потрага.

Брана на реци Рур у округу Хајнсберг, у савезној држави Северна Рајна-Вестфалија, на западу Немачке, пукла је у у петак у току ноћи, а спасиоци су евакуисали око 700 људи, преноси немачки лист „Велт”. Како се наводи, јутрос ниво воде стагнира, али је ситуација и даље напета.

У извештају АП наводи се да су поплаве погодиле и делове Белгије и Холандије и да је у Белгији најмање 20 људи изгубило живот, а 19 се води као нестало.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Премијер Белгије Александер де Кро најавио је да ће 20. јула бити национални дан жалости као „моменат сећања на жртве, али и тренутак солидарности и јединства нације”. Де Кро је оценио да су поплаве које су након обилних киша захватиле готово целу територију Белгије можда и највећа природна катастрофа која је погодила ову земљу.

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер јуче је обишао Ерфтштат, југозападно од Келна, где је изведена тешка спасилачка акција и пружана помоћ људима који су остали у рушевинама својих кућа.

Прочитајте још:  И укронацистички градоначелник захтевао је да се испитају дејства украјинских снага безбедности

Председник Штајнмајер је изјавио да је запањен разарањем које су изазвале поплаве и упутио апел да се пружи помоћ породицама погинулих и градовима који су претрпели разарања, пренео је раније лондонски „Гардијан”.

„У одсудном тренутку наша земља је уједињена. Важно је да покажемо солидарност с онима којима су поплаве однеле све”, поручио је председник Немачке.




Иако су из Европске службе за упозоравање на поплаве почетком протекле недеље упућена упозорења, експерти се питају због чега је број жртава овако висок, а хидролошкиња Хана Кок оценила је да се догодио „монументални системски пропуст”.

Министар унутрашњих послова Немачке Хорст Зихофер указао је да Немачка убудуће мора да буде „много боље припремљена”, оценивши да су поплаве резултат климатских промена.

Дојче банка скупила је више од 30.000 евра за немачки Црвени крст у протекла 24 сата, рекао је потпредседник Карл вон Рохр на „Линкдину”. А сама банка донирала је пола милиона евра.

„Увек постоје тренуци у нашој земљи када морамо стати једни поред других и заједничким снагама пребродити патњу и последице ове природне катастрофе”, додао је Вон Рохр.

Поплаве су кренуле у среду увече када је олуја „Бернд” изручила огромне количине кише на Немачку уз границу са Бенелуксом. У појединим подручјима по квадратном метру пало је и до 200 литара кише у само неколико сати. Будући да је претходне две и по недеље Немачка стално била под кишом, то је довело до тога да та вода није имала куда и да је заправо направила бујичне токове, који су односили куће, оштећивали бране и плавили многа места, пре свега у сливу Рајне и суседног Мозеса.

Прочитајте још:  Руси пресекли снабдевање украјинских снага

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *