Да ли ће Колинда Китаровић на чело НАТО

1

Колинда Грабар Китаровић (Фото Бета - Хина - М. С.)

Потрага за наследником Јенса Столтенберга на месту генералног секретара НАТО фокусирана је на жене лидере из Источне Европе, пише портал Политико, а као једну од могућих кандидата види бившу хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић.

Столтенбергу мандат генералног секретара истиче у септембру наредне године, а очекује се да ће његов наследник или наследница бити представљен на самиту лидера НАТО-а у Мадриду, крајем пролећа или почетком лета следеће године.

У земљама чланицама је у току потрага за кандидатом који ће наследити Столтенберга, а неки званичници, дипломате и аналитичари кажу да је након 72 године постојања Алијансе крајње време да њено чело дође жена.

Други, пак, сматрају да би, с обзиром на континуирано суочавање са Русијом, одабир новог генералног секртара ове војне алијансе из источноевропских земаља био „важан сигнал Москви”.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако су се на врх листе потенцијалних кандидата осим Грабар-Китаровић из Хрватске нашли и Далиа Грибаускаите из Литваније, као и садашњи председник Естоније Керсти Каљулаид.

Политико подсећа да је Грабар-Китаровић, била прва хрватска председница у периоду од 2015. до 2020. године, а њена предност је,кажу, што је већ радила у седишту НАТО-а, као помоћница генералног секретара за јавну дипломатију од 2011. до 2014. и у том послу је, како се наводи, била веома добра.

Подсећају и да је она доживела неуспех на реизбору за председницу Хрватске 2019., а томе се приписује то што се престројила крајње удесно и под притиском популиста укаљала своју репутацију изгубивши их од бившег премијера левог центра, Зорана Милановића.

Прочитајте још:  Највећи, најподмуклији и најзверскији злочини у историји човечанства у рату у коме нико није победио ни изгубио

Политико, међутим, констатује да се Грабар-Китаровић може похвалити једним од најупечатљивијих резимеа међу потенцијалним будућим шефовима НАТО-а. Подсећају да је била министарка спољних послова, имала је, кажу, важну улогу приликом аплицирања Хрватске ЕУ и НАТО, а била је и амбасадор Хрватске у САД од 2008. до 2011. године, допринела снажењу односа Вашингтоном, који ће имати пресудну реч у одлуци НАТО-а, преноси Танјуг.

А, што се Грабар-Китаровић тиче, Политико пише да су се појавила и нека питања око потенцијално блиских односа измеду Грабар Китаровић И руског председника Владимира Путина тоеком светског фубалског првенства у Русији 2018., када је, како се наводи, тадашња хрватска председница обучена у препознатљиви хрватски црвено-бели дрес – гласно навијала за репрезентацију Хрватске.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Да ли ће Колинда Китаровић на чело НАТО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *