Немирно на Карабаху: Поново се разбуктао сукоб на граници Јерменије и Азербејџана

0

Руси у Карабаху (Фото: РИА Новости)

Министарство одбране Јерменије саопштило је да су током ноћи избили оружани сукоби у североисточном делу пограничног подручја према Азербејџану. Јереван и Баку се међусобно оптужују за покретање локалних борби.

„Отприлике у 3:40 (1:40 по средњеевропском) јединице азербејџанских Оружаних снага поново су покренуле провокацију и прекршиле режим прекида ватре у североисточном делу пограничног подручја. У току су локалне оружане борбе. Одговорност за погоршање ситуације сноси војно-политичко руководство у Бакуу”, наводи се у саопштењу Министарства одбране Јерменије.
Такође, војни ресор саопштио је да су погинула три јерменска војника, а да су два рањена.

Са своје стране, Министарство одбране Азербејџана је оптужило Јерменију за провокације.




„Јединице Оружаних снага Јерменије настављају са провокацијама на Келбаџарском делу јерменско-азербејџанске државне границе. Јединице су 28. јула са борбених положаја размештених у различитим правцима на територији Басаркечарског подручја поново покренуле интензивну паљбу из стрељачког оружја и бацача граната на положаје азербејџанске војске на територији Келбаџарског региона“, саопштило је Министарство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Азербејџански војни ресор такође је саопштио да су две особе рањене током пуцњаве.

Према наводима Бакуа, „Јереван је у потпуности одговоран за ескалацију дуж државне границе између двеју земаља“.

Сукоб у Нагорно-Карабаху

Подсетимо, након сукоба који се разбуктао између Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху крајем септембра прошле године, договор о прекиду ватре уз посредовање Русије, Азербејџана и Јерменије постигнут је 10. новембра. Према овом споразуму, један део региона прешао је под контролу Азербејџана, стране су се договориле да ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.

Прочитајте још:  МОНЕТАРНА БОМБА УДАРА НА ВАШИНГТОН: Ако се усвоји предлог руског министра, пола светске популације одустаје од долара!

Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела погинулих. Јереван је такође предао Бакуу Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. Осим тога, у региону су стационирани руски мировњаци.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *