Јорговани пред наступ на БирФесту: Панк сцена доживљава кулминацију вишеструких оргазама! (Видео)

1

Бенд Јорговани (Фото: Фејсбук)

Недавно је изашао други по реду студијски албум ћићевачко – београдског панк бенда Јорговани,са симболичним насловом “Ја частим”, јер је бенд овог пута заиста почастио своје слушаоце сјајним панк звуковима и песмама којима су још једном показали да су потпуно другачији од других.

Фронтмен бенда, Марко Јоковић, нашао је мало времена између бројних наступа да одговори на неколико питања, једини услов му је био да не буду глупа питања која се понављају. Зато је био изазов ишчитати бројне интервјуе и пронаћи оно што још нико није питао.

Цело лето сте били ангажовани на бројним фестивалима. Нећу те питати како је било, како је публика реаговала, јер по мрежама и по реакцијама видим да је било заиста сјајно. Да ли ти се чини да је упркос промоцији фолк и поп музике, ипак победио добар звук панка и рока? У ствари, да ваш музички правац управо доживљава кулминацију оргазма!

Хвала ти! Ја се искрено надам да смо још далеко од врхунца и да има доста тога да кажемо и покажемо. То често изгледа као оргазам, али тежимо ка томе да буде вишеструки! Не такмичимо се ми ни са гитарским бендовим а камоли са овим ГМО фолк извођачима. Такмичимо се искључиво сами са собом!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Шта мислиш о панк сцени у Србији и региону?

Добра је. Оно колико ја пратим, а то је двадесетак година, никад није боље било (макар мени). Ту тезу да је сцена мртва пропагирају пропали рокери (40+ година) који 30 година дрндају гитару и нису успели да направе хит, па окривљују публику за своје неуспехе. Не брате, бенд ти је срање то је разлог! Наравно да има бројних проблема али битно је да има публике. На жалост криза је стваралаштва највећа од постојања музике.

Прочитајте још:  Амбасада Кине из Београда послала оштру поруку албанским сепаратистима: ОДМАХ ПРЕКИНИТЕ!

Да ли као и музичари појединих бендова имате проблем да побегнете обожаватељкама или им се једноставно предате?

Нас бре слушају радници и сељаци. Знојави и пијани и да тешко им је побећи. Шалим се! Све је супер и ништа ту не би смо мењали. Ми са публиком правимо другарски и фамилијарни однос, колико је то могуће. ми се све мање појављујемо у спотови, ту улогу препуштамо екипи. Нисмо ми нешто лепи, далеко од тога и да смо згодни,вероватно нас људи воле због песама а то јесте поента. Нема дана да неко не прође кроз Ћићевац и пусти поруку или каже стави кафу свраћамо.

Ово је први пут да наступате на БирФесту. Имаш ли трему и шта очекујеш?

Немамо трему узбуђени смо као и пред сваку другу свирку. Очекивања су увек иста: да не пада киша и да не нестане струја. 🙂

Шта мислиш о томе што вас поједини пореде са Брковима, са којима сте својевремено снимили сјајан дует “Збогом мајко одведе ме курва”?

Сличност је вероватно у енергији коју пружамо на бини и можда текстовима. Али ко је мало више упознат са нашим ранијим радовима Ја, Цеса (гитариста) и Панкос (гитариста) смо још пре петнаестак година имали своје бендове Депонија, Багра и Биртија где су и музика и текстови били слични овоме сто данас радимо тј. Јорговани су сепергрупа. Дакле све то је било и пре Јоргована и Бркова. Бркови су лига шампиона сцене, ми смо још увек интертото куп.




Политика те не занима, што си како сам кажеш објаснио у песми “Алфа мужјак”, ипак кроз све ваше нумере се провлачи једна порука, а то је да је време у ком живимо болесно и то не само од короне, већ најпре у моралном и духовном смислу. Да ли сам у праву и нека одговор буде дужи од два слова?!

Прочитајте још:  Kампања СНС креће митингом из жаришта короне! (ФОТО)

Није да ме баш не занима, само мислим да није политици место на бини. Најмање би волео да ме људи воле или мрзе због мојих ставова, а не због песама. Сматрао би себе ратним профитером. Време је болесно онолико колико си то себи дозволио, ја се сналазим.

Хтели не хтели да побегнемо од те политике, она је ту, свеприсутна, па чак и у виду вируса! Затварање опет најављују. Шта мислиш Ти о томе и како и на који начин ће то утицати на вас, и као бенд и као појединца?

Мене то приватно и не дотиче много, нпр. кад је било затварање само сам се још више дружио са другарима из Ћићевца. Подсетило ме то много на 1999. и бомбардовање. А за то време смо и албум снимили. Једино што је срање је да не буду свирки и та путовања комбијем са бендом, као не екскурзији где смо избацили учитељицу на наплатну рампу у Појате.

Нека порука за обожаватеље, да не кажем фанове?!

Не шаљем поруке обожаватељима, ја пишем и снимам песме. Kоји ће им поруке дај им хитове да пију пиво и да се веселе.

П.С. Kад смо објавили албум рекла си ми да коначно песме могу да се слушају без слушалица. Размишљао сам дуго о томе да ли сам ја то омекшао или си ти постала већи hardcore. Истина је вероватно негде између.

Весна Веизовић / Васељенска

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Јорговани пред наступ на БирФесту: Панк сцена доживљава кулминацију вишеструких оргазама! (Видео)

  1. ови људи свирају, и на томе им свака част, ал само довде.

    један. један. је, јен, јен
    јен-два
    јен-два

    – Mo’pe:

    —————————————————————–
    када би онај јапански научник
    изложио воду
    у посуди
    овом лудом ритму,
    едали би кристали леда били симетрични,
    или дегенерисани тек?
    кано крвца слушалаца

    аколиби један мали дечко,
    возећ ауто
    и бивајућ љут
    и незадовољан
    наишао на глуву баку на путу
    или неку маму, што пошла је по дете у школу
    не сналазећ се спретно са мењачем и квачилом
    о,
    дали би љубазно прикочио
    или
    показао средњи прстић тек
    купајућ душицу младу
    у мору
    музике ове
    аман?

    сањајмо
    да песма ова
    само шала је
    и ко неки путоказ крај пута са рупама
    бити не требамо какви
    и да ће баш нико
    схватити рику ових младих јелена
    за озбиљно

    А ти? Јеленааа ……………. !

    Амаааааааан

    парам па рам пам пам
    парам па рам пам паааам парарарам
    парам па рам пам пам
    парам па рам пам паааам парарарам

    ——————————————————–
    Хвала, хвала, ок је у реду. Дозволите

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *