Душан Никезић: За повраћај државног новца уложеног у Београд на води биће потребно 250 година

0
(Фото: Deposit photos/devteev)

Председник Ресорног одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде Душан Никезић данас је указао да ће бити потребно 250 година за повраћај две милијарде евра новца и имовине колико је држава Србија уложила у пројекат Београд на води.

Он је у саопштењу навео да 3,5 милиона евра добит Србије за пет година од Београда на води, а да је дуг компаније која спроводи тај пројекат само за уређење земљишта више до 100 милиона евра.

Компанија Београд на води, која је у већинском власништву Игл хилса из Уједињених Арапских Емирата а мањински власник је Влада Србије, саопштила је пре два дана да ће после губитка 2020, у 2021. години имати добит од 25 милиона евра.
Од те добити, како је рекао Никезић, осам милиона припашће држави Србији и по тој рачуници биће потребно 250 година за повраћај новца и имовине који је држава уложила у изградњу стамбено-пословних зграда на десној обали Саве у центру Београд.

„Као да им поклоњене милијарде нису довољне, арапски партнери фактуришу близу пет милиона евра годишње за услуге развоја пројекта, наплаћују камату од 4,75 одсто за позајмицу од 25 милиона евра, а од најављених 3,5 милијарде, уплатили су само 80 милиона евра и очигледно више неће ни један евро пошто је последња уплата била још 2016. године“, навео је Никезић.

Додао је да „никоме није јасно зашто Влада Србије има скупог арапског партнера који у пројекат Београд на води није донео ни паре, ни знање, ни тржиште, а добио је већинско власништво и право управљања над огромном имовином“.

Никезић је истакао да су председник Србије Алаксандар Вучић и министар финансија Синиша Мали знали „колико је штетан уговор за Београд на води“ па зато нису потписници уговора са компанијом ИГл Хилс.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!(Бета)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.