Отворена писма патријарху Порфирију у вези пројекта „Јадар“.

1
патријарх

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Поштовани грађани Србије свих вероисповести, обавештавамо вас о следећем:

Дана 19.7.2021. обратили смо се српском патријарху Порфирију писмом којим смо од истог затражили помоћ у вези пројекта „Јадар“.

Како до данас нисмо добили никакав одговор, то смо принуђени да се нашем патријарху поново обратимо, јер нас догађаји, дивљаштво и тирјанство Рио Тинта и домаћег зла престижу. Надамо се да ће ћутање нашег патријарха бити прекинуто, а вама драги суграђани преко свих нама доступних медија шаљемо оба писма, јер удружење Заштитимо Јадар и Рађевину и КОРС сматрају да транспарентност мора бити свагда присутна и да не би дошло до недоумица и погрешног тумачења нашег рада.

Његова Светост, Архиепископ пећки, Митрополит Београдско-карловачки, и Патријарх српски, господин Порфирије,

Потребни сте нам више него икад, и нама којима прети егзодус и затирање трагова постојања а потребни сте и њима који хоће да то спроведу.
Божјом промисли стављени смо у ситуацију у којој смо принуђени да бранимо не само своје животе него и светиње које се у овом крају налазе међу којима најважнији манастир Троноша и црква Св. Георгија у Горњим Недељицама. Подсећамо да се само у долини Јадра налази преко 50 праисторијских налазишта и да је богати предео Рађевине и Јадра у континуитету насељен од искона по Божијем науму.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Богати предео Рађевине и Јадра дом је преко 145 заштићених биљних и животињских врста од којих многе услове за живот имају само у овим крајевима. Како немају право гласа, наша је обавеза да говоримо за њих и бранимо право Природе да живи и развија се слободно, да бранимо право свих живих бића на Живот.

Све нам је то у Божијем домостроју дато на чување и наша је обавеза да наставимо пут славних предака који су нас одбранили у Боју на Лозници 1810, бици на Гучеву 1914. и бројним борбама у Другом светском рату.

Преживели смо векове ратовања и страдања као нико на овој планети, али Бор, Зајачу, Столице, Смедерево и Рио Тинто сигурно нећемо.

Молимо Вас, учините све да их уразумите. Тиме ћете нас поштедети нестанка. Ово није ни молба ни захтев, ово је чист вапај и ропац Вашег стада.
Налазимо се као пред Велики потоп, неко се весели и пева, а ми дозивамо у помоћ.

На терену Рађевине и Јадра свакодневно се врши терор од стране компаније Рио Тинто, која је већ добила назив казнене експедиције, а све под покровитељством режима Србије, од врха па до дна вертикале власти.

Бесправно се врши сеча шума, извори воде пресушују због бушотина Рио Тинта, народу се прети и врши притисак да ћуте итд.
Активистима Заштитимо Јадар и Рађевину се прети убиством. Превршила дара меру. Знамо ми добро да „ту кнезови нису ради кавзи, ал’ је рада сиротиња раја“, каже народна епска песма. Власт Србије оличена у режиму Александра Вучића и Ане Брнабић се не осврће на наше жалбе, институције ћуте (инспекције, полиција, тужилаштва и судови) и праве се невештим и ненадлежним.
Ако Рађевина, Јадар и Мачва треба да доживе судбину Косова и Метохије, а цела Србија је Косово, молимо Вас да нам кажете да знамо шта нам је чинити.

Прочитајте још:  Рио Тинто признао ризике по здравље у Србији

Цркво наша, само немој ћутати док ти звери кољу стадо. Наука и струка су рекли, народ још пре њих, да је отварање рудника литијума у Рађевини и Јадру у најмању руку равно Великом потопу.
Само председник Србије, Александар Вучић, премијер Владе РС, Ана Брнабић, министар Зорана Михајловић свим силама покушавају да стране компаније и српске душмане награде нашим животима, нашом децом и унуцима и будућношћу.




Имамо ли право да од Вас тражимо да се одредите по овом питању, то ћете Ви сами одлучити. Како год да одлучите учините то, молимо Вас брзо и јасно.
Сваки следећи дан је гори од претходног и нећемо бити у ситуацији да трпимо душманску руку која прети да нас потре.

Наводимо и ово да телевизије са националном фреквенцијом, међу њима, највише јавни сервис Србије (као да и није наш) не дозвољава да се наша мука и позив у помоћ чују, као ни да се остатак становништва Србије упозна са опасношћу која нам свима прети.

Исти случај је и са локалним медијима, које градови и општине плаћају из буџета који ми, грађани Србије пунимо.
Докле ћемо ми да испуњавамо америчке, немачке, енглеске и ко зна чије још жеље. И на крају, наш вапај за помоћ не трпи одлагање, те Вас молимо да под хитно примите делегацију удружења Заштитимо Јадар и Рађевину и Коалиције за одрживо рударство у Србији.

Очекујемо да црква наша неће ћутати пред несрећом која се надвила над Рађевином, Јадром, Мачвом и целом Србијом.
Очекујемо да нас о датуму пријема обавестите на доле наведене телефоне или мејлове,

Тако нам Бог помогао!

Лозница/Суботица, лета Господњег 19.7.2021.

Заштитимо Јадар и Рађевину
Коалиција за одрживо рударство у Србији

Његовој Светости, Архиепископу пећком, Митрополиту Београдско-карловачком, и Патријарху српске православне цркве, господину Порфирију,




Дана 19.7.2021. били смо принуђени да Вам се обратимо писмом и молбом да нас примите са жељом да Вам представимо катастрофалну опасност по здравље и живот великог дела Србије која се надвија због неодговорне и безаконе политичке одлуке да се упркос научној евиденцији, слободној вољи велике већине грађана који су против пројекта производње литијума са овим пројектом ипак настави.
Како нас догађаји у случају пројекта „Јадар“ престижу, принуђени смо да Вам се поново обратимо јер Ваше ћутање на прво писмо међу нас, а и многе друге, уносе страх и језу.
Зло нас је сколило са свих страна, и споља и изнутра.

29.7.2021. у Лозници је одржан протест против пројекта „Јадар“ и заговорника истог пројекта.

Неколико је организатора било, једни који су дошли и отишли идући за влашћу, други који су дошли да на перфидан начин подрже власт и заговорнике пројекта „Јадар“ и трећи, а то смо ми, Заштитимо Јадар и Рађевину и КОРС који смо читаву ову кампању покренули током 2020-2021. са јасном и недвосмисленом родољубивом, човекољубивом и Христољубивом намером да : а) заштитимо светињу Божијег домостроја наше свете земље Србије, који нам је Бог поверио да је чувамо и благословљено користими, б) природе коју нам је Бог дао да је чувамо и волимо да нам подари здравље, в) светиње попришта великих битака на Лозници, Гучеву али и стратишта где наши свети преци почивају у Драгинцу и другим местима од прекопавања, бацања хемијске бомбе на ове мошти и светиње а све зарад приватног ћара белосветских и домаћих бећара на власти и у компанијама.

Прочитајте још:  Патријарх Порфирије стигао на Косово и Метохију, сутра служи литургију и Видовдански парастос

Јасно је и Вама и нама ко је ко и ко је коме шта, ко се бори да нам остане чиста животна средина, нама и потомцима од којих смо позајмили ову воду, земљу, шуму, њиву да им је у бољем стању но што смо их примили предамо.

Савест нам не допушта да ћутимо, зато вам понизно и кротко кажемо ми не осуђујемо власт него разобличавамо грешке и намере оних који овај пројекат промовишу.
Дела оних који ово чине доводе до тога да нећемо моћи принети часне дарове наше предивне долине Јадра и Рађевине јер ће нашим кукавичлуком, неодговорношћу, користољубљем, похлепом, безаконитошћу бити упрљани и недостојни приношења на олтару.

Док ми покушавамо да Вас, српског патријарха, упознамо и упозоримо на зло које се надвило над Србијом, Ви ћутите. Рио Тинто се дотле, са Александром Вучићем, Аном Брнабић, Зораном Михајловић и др. понаша као да је добио тапију да српску свету земљу и животе наше и наших поколења.
У Аустралији се на брод пакује постројење за прераду јадарита, које ми већ зовемо Аушвиц и душегубка. Рио Тинто са домаћим фирмама уговара послове и успут прети да и ако не пристанемо на пројекат „Јадар“, они неће одустати од истог.




Често постављамо питање да ли је Рио Тинто већ купио део Србије и дао капару за исто. Рио Тинто, предвођен у Србији Весном Продановић, спроводи акцију „немилосрдни анђео 2“ а ми ћутимо.
Ни једна српска институција се не опире томе осим САНУ, пар удружења и честитих стручњака, већ излазе у сусрет Рио Тинту.
Немци су нама Немци, каже Милутин, јунак „Књиге о Милутину“ Данка Поповића. Парафразираћемо јунака Милутина: и Енглези су нама Енглези и Американци су нама Американци и домаће је зло нама зло, све су то дијагнозе нашег страдања и несреће. Наши свештеници примају ђавоље дарове од Рио Тинта, а ми ћутимо.

Патријарше наш, сматрамо Вас највишом инстанцом у Србији и световном и духовном, јер државне институције као што су полиција, тужилаштва и судови као да не постоје.
Рио Тинто је данас највећа дивља градња у Србији. Рио Тинто ће нам узети најмање 10% територије Србије (када се поред Јадра и Рађевине урачунају све територије на којима се планирају истраживања и екпслоатација литијума) и то ће нам платити свеже наштампаним доларима. Ми ћемо нестати са ових простора па зато, патријарше наш, ако ништа друго, станите испред нас као Арсеније II Чарнојевић и поведите нас било куда, никуда, само нас не остављајте вођи и окупатору.

Прочитајте још:  Кенеди: Касетну муницију је Америка користила и током бомбардовања Србије 1999.

Не тражимо ми од Вас да подржите Заштитимо Јадар и Рађевину и КОРС, али тражимо да подржите истину коју желимо да Вам је представимо на састанку за који Вас овим путем молимо. Налазимо се пред најсрамотнијом издајом од постанка српске државе.




Мора се стати на пут силеџијству и тирјанству оних који дозволе за овај пројекат издају упркос уставу, закону и Божијем законунаиме Александра Вучића, Ане Брнабић, Зоране Михајловић и других. Посебно Вас информишемо да погледате изјаву коју је дао министар грађевине који је изјавио да је овај пројекат гарант мира.

Поштовани и вољени оче, он је дакле рекао да англо-америчке колонијалне силе прете ратом уколико не пристанемо на овај пројекат, или у другом кључу читања, ако не будемо пристали на пројекат милом биће нам наметнут силом. Ми смо то рекли и сада понављамо: Јадар и Рађевина јесу Косово, то је из ове изјаве министра који је очигледни сарадник страних колинијалних сила потпуно јасно да он и власт хоће да продају земљу зарад останка на власти. Како ћемо, наш патријарше, у небеску Србију без земаљске матуре, како ћемо даље кад нам се министри грле са ђаволом?
Србија је Косово, али Србија је и Рађевина…нема нама живота ако нас зарад лажне економије протерају са ове територије.

Цитираћемо великог Његоша: „…Ал’ тирјанству стати ногом за врат, привести га познанију права, то је људска дужност најсветија.“
Нема веће оптужнице од оне за ћутање. Наша поколења ће, ако их буде, читати да се погром над Србијом десио у наше и Ваше време и чудиће се зашто смо то дозволили и зашто смо били склони ћутању.




Немојте дозволити да душмани са домаћим злом, по ко зна који пут оскрнаве наше цркве, манастире, стратишта…. Многи од нас су се заклињали једном режиму пре много година, да ће ако треба за исти тај режим и свој живот дати. Многи од нас су и данас спремни исту ту заклетву поновити само сад за Србију. Ми не тражимо од Вас ни новац, ни запослење, ни власт, ни протекцију, само станите у одбрану наше будућности.

Критикују нас. Страх је велики међу критичарима. И они страхују шта ће бити с њима и њиховим капиталом док је нас много већи страх од пројекта „Јадар“ и шта ће тек бити. Нећемо се жалити на Ваше одлуке јер немамо коме а и жалбу смо потрошили пишући Вам ово писмо.

Ако нећете нама да пружите руку спаса, пружите је Александру…

Ако њих спасете (у првом писму смо Вам указивали да сте потребни и нама и њима) сматраћемо да сте и нас спасли. Ето нам опет среће.
Покорни пред Богом и непокорни пред тирјанством и неправдом.

Лозница/Суботица, лета Господњег 17.8.2021.

Заштитимо Јадар и Рађевину
Коалиција за одрживо рударство у Србији



[table id=1 /]

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Отворена писма патријарху Порфирију у вези пројекта „Јадар“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *