ЕРДОГАН ПРИЗНАЈЕ ТАЛИБАНЕ? Не повлачи дипломатска представништва како би заштитио интересе у тој земљи

0

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Док друге чланице НАТО повлаче дипломатска представништва у Авганистану, Турска планира да задржи своје присуство како би заштитила трговинске и политичке интересе Анкаре у земљи.

Главно дипломатско особље из Анкаре, укључујући амбасадора у Авганистану, остало је у земљи. А Турска се, наводно се приближава споразуму о признавању авганистанске талибанске владе и управљању аеродромом у Кабулу у партнерству с Катаром, отварајући пут исламистичкој групи за привлачење стране помоћи и инвестиција. Споразум чека одобрење турског председника Рецепа Таииипа Ердогана и биће финализиран после сутрашњег завршетка изласка Вашингтона, известило Блискоисточно око (МЕЕ).

– Како можемо дати сигурност талибанима? Како бисмо објаснили свету да су преузели безбедност и да је тамо још једно крвопролиће? Ово није лак посао – констатовао је Ердоган.

У извјештају МЕЕ наводи се да ће Турска осигурати сигурност преко приватног извођача, у чијем саставу ће радити бивши турски војници и полиција. Турске специјалне снаге деловале би у цивилу како би заштитиле грађане земље унутар периметра аеродрома. Заузврат, Анкара би признала талибане као легитимну авганистанску владу. Талибани ће наводно, како преноси “Раша тудеј”, морати да постигну посебан споразум са групом са седиштем у Уједињеним Арапским Емиратима којој је прошле године авганистанска влада, уз подршку Запада, дала уговор о управљању аеродромом.

Турска је протеклих неколико година пружала безбедност војном делу аеродрома у Кабулу и преговарала о договору са САД о наставку тог посла раније тог лета, пре него што су талибани заузели авганистанске снаге безбедности и повратили контролу над земљом чак и пре него што је Вашингтон могао да доврши своју повлачење, рекао је МЕЕ. Ердоган се раније овог месеца у телефонском разговору с руским председником Владимиром Путином договорио да ојача координацију између Анкаре и Москве по питањима Авганистана како би помогао у јачању стабилности у земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  МИГРАНТИ НАПАЛИ СВЕТИЊУ: Направили хаос у цркви Светог Ђорђа (узнемирујући фото)

Двојица лидера такође су се сложили да “координирају односе које треба развити са владом која ће бити успостављена у Авганистану”, наводи Ердоганова канцеларија. Стабилизација ситуације у Авганистану могла би помоћи у спречавању масовног прилива избеглица у Турску, који је примио готово четири милиона људи расељених у сиријском грађанском рату. Признање Турске пружило би талибанима већи легитимитет у међународној заједници, као и потенцијалног посредника на Западу.

[table id=1 /]



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *