Завитлавају народ без трунке срама: Нови сој короне може бити заразнији и потенцијално „заобилази вакцине”

0

(EPA-EFE/JAMES ROSS)

Нова варијанта ковида откривена у Јужноафричкој Републици већ је пронађена у Великој Британији, а научници упозоравају да „може бити заразнија” од других мутација и са потенцијалом да „заобиђе вакцине”.

Сој Ц.1.2, који је повезан са „повећаном трансмисијом”, мутацијама је удаљен од изворног вируса откривеног у Вухану, наводе стручњаци са јужноафричког Националног института за заразне болести и Платформе за иновације и секвенцирање КваЗулу-Натал, преноси „Дејли мејл”.

Вирус су први пут идентификовали научници у Јужноафричкој Републици у мају, а отада је пронађен у Великој Британији, Кини, Демократској Републици Конго, Маурицијусу, Новом Зеланду, Португалији и Швајцарској.



У својој студији, научници су открили да сој, који потиче од соја Ц.1 који је први пут примећен усред првог таласа пандемије, има стопу од око 41,8 мутација годишње, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова стопа је скоро двоструко већа од тренутне глобалне стопе мутација која је до сада виђена код било које друге варијанте.

Иако је потребно више истраживања „како би се утврдио функционални утицај ових мутација”, научници упозоравају да би најновија варијанта, која је „значајно мутирала”, могла помоћи вирусу да избегне антитела и имунолошке одговоре.

„Геномски и епидемиолошки подаци указују на то да ова варијанта има селективну предност – повећану преносивост и имунолошко бекство”, наводи се у студији објављеној у часопису „Нејчр”.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *