Бајден: Подржаћемо талибане да испуне обећано

0

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Председник САД Џозеф Бајден поручио је да ће талибани имати подршку у вези испуњавања обећања да ће поштовати међународне обавезе.

Бајден је, само неколико сати након што је америчка војска завршила повлачење из Кабула, рекао да ће свет подржати талибане у њиховом опредељењу да омогуће безбедан пролаз свима који желе да напустити Авганистан, преноси Ројтерс.

Талибани од данас имају потпуну контролу над међународним аеродромом у Кабулу, након што је и последњи амерички војни авион напустио објекат, а лидери талибана су јутрос симболично прошли пистом, обележавајући своју победу.




Они су се обратили медијима на аеродрому у Кабулу, неколико сати након изласка америчких трупа и поручили да победа припада свим Авганистанцима као и да је свет требало да извуче поуке из овога, а да талибани желе добре дипломатске односе са свима, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У међувремену, амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је да талибани морају да заслуже међународни легитимитет и подршку тако што ће да испуне своје обавезе о слободи путовања, борби против тероризма и поштовању основних права авганистанског народа, укључујући жене и мањине.

Блинкен је рекао и да ће се САД у односима са талибанима водити не њиховим изјавама, већ оним што раде како би испуниле своје обавезе.

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је синоћ резолуцију којом позива талибане да омогуће безбедан пролаз људима који желе да напусте Авганистан и тражи и да се авганистанска територија не користи за претњу другим државама, нити да буде уточиште терористичким групама.

[table id=1 /]

Прочитајте још:  СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА НАПАД НА РУСИЈУ: Пентагон гомила оперативне снаге свуда по Европи, групе добиле јасне задатке!



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *