Ђаци од данас у школама, настава по моделу „семафора”

0
(Фото: :EPA-EFE/FELIPE TRUEBA)

Ђаци се данас враћају у школске клупе, у већем делу Србије по моделу наставе који подразумева часове од 45 минута и комплетна одељења у учионицама, а даљи начин рада зависиће од епидемиолошке ситуације у локалним самоуправама.

На основу одлуке Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, у првој недељи нове школске године у свим основним и средњим школама биће организована непосредна настава, осим у 15 општина, где ће се одржавати други модел рада, комбиновањем непосредне и наставе на даљину, док ће одељења бити подељена у групе, пренео је Танјуг.

Тих 15 општина су, према последњим подацима, Кладово, Петровац на Млави, Нова Варош, Прибој, Ужице, Ваљево, Деспотовац, Јагодина, Параћин, Свилајнац, Рековац, Ћуприја, Прешево, Нови Пазар и Бојник и у тим срединама настава ће се одвијати по комбинованом моделу.

Тутин је једина општина у којој ће настава у средњим школама бити организована према трећем моделу, односно онлајн, због неповољне епидемиолошке ситуације.
Детаљан план образовно-васпитног рада у школској години, усвојен је на Кризном штабу и подразумева три модела, а ресорно Министарство послало је школама дописи у вези са применом епидемиолошких мера.

Први модел припада слободном окружењу за све ученике, што подразумева да седе заједно, носе маску само док разговарају и одговарају, да вакцинисани наставници не носе маску док не приђу ученику на 1,5 метара.

Други модел наставе је комбинован, један дан онлајн, други дан непосредна настава, док у средњим школама то значи смену комбинованог модела на дневном нивоу, а не седмичном.

Трећи модел је за најугроженије локалне самоуправе, који подразумева за средњошколце онлајн наставу, за основце до 4. разреда комбиновану наставу од 30 минута и групе од 16 ученика, а за основце од 5. до 8. разреда смењиваће се у дану по моделу наставе.

Министарство просвете саопштило је раније и да данас у школу неће кренути само ученици који болују од ковида-19 или су у карантину због блиског контакта са зараженом особом.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.