Савет Европе позива Грчку да одустане од тешких казни за спасиоце миграната

0
грчка

Грчка (Фото: Пиксибај)

Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић позвала је данас парламент Грчке да одустане од увођења тешких казни за невладине организације које учествују у незаконитим операцијама спасавања миграната на мору.

Мијатовић је позвала грчке посланике да не усвоје предлог закона који је Влада послала у парламент, наводећи да би измене „озбиљно угрозиле” активности невладиних организација на спасавању живота.

„Организације цивилног друштва имају важну улогу у заштити права избеглица, тражилаца азила и миграната, а важну улогу играју и у пријављивању и документовању насиља граничара над мигрантима или других кршења људских права”, рекла је Мијатовић, преноси Бета-АП.



Предлог закона о којем траје расправа у парламенту предвиђа затворску казну до годину дана и новчану од 1.000 евра за припаднике хуманитарних организација који учествују у спасавању миграната без дозволе обалске страже. За невладине организације су предвиђене додатне казне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Предлог закона има за циљ и да олакша и убрза процес депортације.

Грчка влада десног центра, формирана пре две године, пооштрила је граничне контроле, а недавно је обећала додатна ограничења као одговор на кризу у Авганистану. Влада је недавно продужила зид на граници са Турском, дуж које је инсталирала опрему за видео надзор.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *