Уједињују се Русија и Белорусија!

0

Владимир Путин и Александар Лукашенко (Фото ЕПА - Спутњик)

Руски председник Владимир Путин саопштио је данас, после троипочасовног сусрета са белоруским колегом Александром Лукашенком у Москви, да је у разговору било речи о успостављању заједничког одбрамбеног простора две земље.

“Разговарали смо о успостављању заједничког одбрамбеног простора и обезбеђења дуж граница”, рекао је Путин на конференцији за новинаре, преноси ТАСС.

Како наводи Ројтерс, он је навео и да је разумно да Русија и Белорусија одрже масовне војне вежбе у близини западних граница, с обзиром на то да НАТО гомила трупе у том региону.

Уједињено тржишта

Додао је да се са Лукашенком сагласио да две земље формирају уједињено тржиште за гасне и нафтне приозводе, а да цене гаса задрже на садашњем нивоу и у следећој години.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Руски председник рекао је да су током разговора са Лукашенком договорени сви програми за даље продубљивање интеграционих процеса две земље.

„Реч је о 28 такозваних савезних програма који имају за цил? унификацију законодавства Русије и Белорусије у различитим областима економије, изједначавање услова рада привредних субјеката двеју земал?а, изградњу заједничких финансијских и енергетских тржишта, транспортни простор, формирање и спровођење заједничке индустријске и пољопривредне политике”, објаснио је руски лидер.

Како је навео, за петак је планирано да се они одобре на састанку Савета министара Савезне државе у Минску, преноси Спутњик.

„После тога ће бити донети на одобрење Врховном државном савету Савезне државе, чија је седница планирана за крај ове године“, додао је руски председник.

Руски лидер је истакао да је развој равноправне и обострано корисне сарадње у оквирима савезне државе био је и остао безусловни стратешки приоритет за Русију и Белорусију.

Прочитајте још:  Пољански: Француска направила скандал на седници Савета безбедности УН о Северном току

Руски председник није искључио могућност стварања савезног парламента Русије и Белорусије у будућности, али је додао да се о томе за сада није разговарало.

Русија и Белорусија планирају да интегришу националне платне системе и створе јединствен простор у оквиру савезне државе, додао је Путин.



Путин је напоменуо да су неки од развијених савезних програма усмерени на усклађивање пореског и царинског законодавства две земље.

Монетарна политика

„Утврђене су опште смернице за формирање јединствене монетарне политике у будућности. Примена валутне регулације, интеграција националних платних система и стварање заједничког платног простора у оквиру савезне државе“, прецизирао је руски лидер.

Лукашенко је рекао да је интеграција Белорусије и Русије искључиво обострано корисна, сви програми имају за циљ повећање благостања народа две земље.

„Време је да питамо наше критичаре у Белорусији, којих је јако много – и бегунце и такозване опозиционере који живе у Белорусији који критикују мене и власт. Зато желим да их питам и желим да питам критичаре наше интеграције у Русији: где видите тег на нози Руске Федерације? Нема ничег лошег за народе Белорусије и Русије у овим програмима и не може да буде. Све је усмерено на повећање благостања наших народа“, нагласио је Лукашенко.

Додао је да је са председником Русије детаљно разговарао и о ситуацији у Авганистану.

„Данас смо детаљно разговарали о актуелним међународним проблемима, нашим односима са суседним земљама и савезима, детаљно смо се задржали на ситуацији у зонама нестабилности, пре свега у Авганистану, са становишта претњи по националну безбедност Савезне државе Русија и Белорусије“, истакао је Лукашенко.

[table id=1 /]

Прочитајте још:  Си-Ен-Ен помешао Мађарску и Србију



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *