Катаклизмичне сцене са Суве планине: Стока риче, пастири пате, општинари „не виде проблем“

0

Краве мучу, коњи ржу, волови се туку, то је део катаклизмичне сцене са Суве планине на којој су животиње већ четврти дан без воде. Више од 800 крава и 200 коња пати, јер су сви извори пресушили, а Војсци Србије која је довозила воду на појилиште истекао је уговор са локалном самоуправом.

„Истерао сам данас камионом 18 тона воде и животиње још нису задовољне и напојене, још ричу. Узимам воду једно 11 километара ниже. Скупимо се помало, свако дâ за гориво. Последњих шест тура нико ми не плаћа. Сељаци немају више пара, немам ни ја више, немам за гориво, ја бих сад однео још једну туру, али немам више ни горива, ни својих пара.“
Катаклизмичне слике са Суве планине

Ово за Спутњик каже Радиша Јовановић, један од власника стоке на Сувој планини, која је и име добила зато што лети готово увек пресуше све њене речице.

Он објашњава да је најјачи извор Ракош, који најдуже одолева суши, потпуно без воде. Сточари из оближњих села у овој планини чувају стоку, по номадском принципу, животиње пусте у природу и дохрањују их само у случају потребе. Када вода на једном извору пресуши, селе се на други. Међутим, воде више нема нигде. Ни капи.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Клече изнемогле животиње

Стравичне слике животиња које изнемогле клече над празним појилиштем, у јавност је пустила професорка Економског факултета у Нишу Тамара Миленковић Керковић, која је трагом вести о нестанку воде отишла на Суву планину.

„Од почетка августа била је тако велика суша да је и највећи извор Ракош почео да губи воду. Видела сам, вода цури као кад ми немамо воде у становима, само капље, потпуно је пресушио. Око изворишта су направљена три велика бетонска базена који прикупљају воду са извора где стока пије.Ти базени су потпуно празни, а слика и бука коју те жедне животиње производе је стравична“, каже она за Спутњик.

Прочитајте још:  Шаље ли то Јаков Милојка на поправни?

Наша саговорница објашњава да су општинске локалне самоуправе ангажовале и плаћале војску да довлачи воду на појило. Међутим, 11. септембра истекао им је уговор, од тада цистерне не долазе.
Видевши да се ситуација ближи катастрофи, професорка која је и политички активна у општини Ниш, контактирала је са надлежнима, прво у општини Гаџин Хан.
„Човек је био врло нервозан, рекао ми је да је тамо ситуација у реду, да не можемо ми из фотеља да њих питамо шта се дешава, да воде има, у шта се сам уверио, јер је био на лицу места, да вода иде, да стока има воду“, преноси Миленковић Керковићева.

Општински челници „не виде проблем“…

Она објашњава да се Сува планина простире на још две општине, Бабушницу и Белу Паланку, али да ниједна од њих нема чак ни приручну механизацију којом би спасила намучене животиње.
Спутњик је успео да дође до Горана Миљковића, председника општине Бела Паланка, који и поред потресних фотографија и видео-снимака немоћних жедних животиња које се боре да из празних базена попију задњу кап воде, тврди да проблема нема.




„Не знам ко је подигао тај проблем на овај ниво, ми целог лета са општином Гаџин Хан снабдевамо ту стоку, односно те људе који је чувају, пијаћом водом. Био је застој од неколико дана, а данас се вратило у стари ниво, односно, ангажована је Војска Србије, то смо организовали ми, Бела Паланка и општина Гаџин Хан“, рекао нам је Миљковић.

Војска се још чека

Он истиче да су обе општине помогле власницима стоке током ове кризе, пребацивали средства месној заједници која је ангажовала приватнике да вуку воду у планину.
„Нови уговор са Војском Србије је направљен, све је у реду што се мене тиче, без потребе се дизала паника, у суштини, стање на терену уопште није такво“, тврди Миљковић.
И власник стоке Радиша Јовановић каже да су му у општини рекли да ће проблем бити решен:

Прочитајте још:  Суша скоро преполовила род кукуруза

„Јутрос сам се чуо са председником, али војске још нема, могуће је да ће стићи ујутро“, каже овај исцрпљени човек и додаје да највише брине за телад која без воде не могу да живе више од два дана.

Поједини медији тврде да је Министарство пољопривреде обезбедило воду за напаћену стоку. Међутим, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде о томе није дало званичну информацију.

[table id=1 /]



Сенка Милош / спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *