Талибанска власт у Авганистану саопштила да ће „средње школе похађати само дечаци, а професори ће бити искључиво мушкарци“

0

Талибанска власт у Авганистану саопштила је да ће средње школе за сада похађати само дечаци, а професори ће бити искључиво мушкарци.

У саопштењу се истиче да девојчицама није допуштено да се врате у средње школе, али се наводи да „постоје планови за скоро отварање женских средњих школа“, пренео је ББЦ.

Ова одлука подсећа на владавину талибана из деведесетих година, када девојчицама није било дозвољено да похађају ни основне школе.

Портпарол талибана Забихулах Муџахид изавио је да ће женске школе ускоро бити отворене и да се тренутно ради на процедурама и детаљима.
Пре неколико дана талибани су саопштии да ће девојкама би дозвољено да студирају, али не заједно са мушкарцима и уз услов да стриктно поштују нове прописе о одевању.

То је протумачено као фактичка забрана студирања, јер универзитети немају довољно кадровских ресурса и неће бити у стању да обезбеде довољан број професорки које би предавале студенткињама.

Исти проблем ће постојати и у средњим школама, а уколико девојке више не би могле да их похађају, јасно је да би аутоматски биле онемогућене и да студирају.

Када су талибани 2001. године отишли са власти у основним школама није било девојчица, а прошле године их је био два и по милиона и број писмених жена у Авганистану је увећан за 30 процената.

„Све ово подсећа на оно што су талибани радили деведесетих година, када смо добили генерације неписмених жена“, казала је бивша портпаролка Министарства просвете Норорија Низхат.

УНЕСКО позвао на поновно отварање школа за девојчице
Организација УН за образовање, културу и науку (УНЕСКО) позвала је на поновно отварање школа за девојчице у Авганистану, ; упозоравајуц́и на „неповратне последице“ за тај део становништва.

Само су дечаци и адолесценти основних и средњих школа данас кренули у школу.

„Ако би се забрана задржала, представљала би велико кршење основног права на образовање за девојчице и жене“, навео је УНЕСКО и позвао одговорне да поново отворе школе за све ученике, дечаке и девојчице у Авганистану.

Десет дана после поновног отварања приватних универзитета у земљи, авганистанско Министарство образовања саопштило је у петак да ц́е се „сви мушкарци наставници и ученици“ средње школе вратити у школе, не помињуц́и женско просветно особље нити ученице.

„УНЕСКО упозорава на неповратне последице ако се девојчицама не дозволи брз повратак у школу на свим нивоима образовања“, наводи се у саопштењу организације УН са седиштем у Паризу.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!(Фонет, Бета)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.