Ко је Олаф Шолц, могући наследник Ангеле Меркел из редова социјалиста?

0

Олаф Шулц

Десет дана уочи избора за Бундестаг социјалдемократе воде у анкетама. Ако Немци тако буду гласали 26. септембра, велике су шансе да кандидат СПД Олаф Шолц наследи Меркел на месту канцелара. Ко је заправо тај политичар?

Немачки министар финансија Олаф Шолц с озбиљним погледом хода по крајевима који су страдали у катастрофалним поплавама и обећава помоћ која се мери милијардама. Уочи четвртог таласа короне најављује да ће до краја године бити продужена финансијска помоћ за предузетнике. Док стоји испред Капитола у Вашингтону преко мобилног телефона преговара о глобалном опорезивању. Јури брзим чамцем кроз лагуну у Венецији где се на састанку групе Г20 залаже за међународни договор о порезима.

Тако Социјалдемократска партија Немачке (СПД) представља Олафа Шолца, свог кандидата за канцелара на изборима 26. септембра. Она покушава да стави акценат на његову одговорност као члана владе. Шолц је од 2018. министар финансија у коалиционој влади канцеларке Ангеле Меркел (ЦДУ) и истовремено њен заменик, односно вицеканцелар.




Страначки програм оријентисан лево, кандидат баш и није
Олаф Шолц је кандидат Социјалдемократа за канцелара од августа 2020. Када је то пре 13 месеци објављено, многи су се изненадили – пре свега зато што је ризично када је кандидат више од годину дана у центру пажње јавности. Све се посматра и вреднује, свака реченица има велико значење, а свака грешка би могла да буде и последња.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али кандидатура је пре свега била велико изненађење зато што се Олаф Шолц само неколико месеци пре кандидовао за председника СПД – и у томе није успео. На страначким изборима крајем 2019, донекле конзервативнијег Шолца победио је лево оријентисани двојац – Саскија Ескен и Норберт Валтер-Борјанс. Социјалдемократе су се дакле на изборима за Бундестаг одлучили за оног кандидата којег нису желели за свог страначког шефа.

Прочитајте још:  Турска почела са транспортом војске у Либију

Прагматизам је у кризи важнији од каризме
„Пронашли смо пут за веома блиску и веома хармоничну и емоционалну сарадњу“, прокоментарисао је Шолц свој однос са страначким руководством. Та његова изјава добро описује то како на који начин се он суочава с кризама: устати, наставити даље и никада не сумњати у себе. Тај 63-годишњак обдарен је непоколебљивим самопоуздањем. Током своје дуге политичке каријере и он је доживео потресе, али ништа га није на дуже време избацило из такта.




Ни порески скандал око спорног трговања деоницама (Cum-Ex), ни превара широких размера фирме Wirecard. Шолц тада, пред Истражним одбором Бундестага није додуше имао баш сјајан наступ, али ипак није претрпео политичке последице, вероватно и због тога што пандемија короне већ више од годину дана засењује све остало. Шолц је то знао да искористи.

Немачка може финансијски да превлада пандемију, без обзира на то колико ће да порасте задужење државе – то је његов мото. „Користићемо свако средство које нам стоји на располагању, обезбедити да ова тешка времена пребродимо са свим нашим економским могућностима и побринути се за излазак из те ситуације.“

То су грађани Немачке добро прихватили. У кризи се прагматизам више тражи од каризме. А каризма је нешто што Шолц нема. Да се отвори, да покаже емоције – то му је страно. Контролише се чак и у тренуцима највеће радости, попут британског батлера.

Имиџ досадног бирократе
Дуго су га звали „Шолцомат“. Тај појам је 2003. креирао недељник Цајт, јер је Шолц, у то време генерални секретар СПД, на својим наступима увек деловао попут аутомата, односно машине. Кад би му се поставило неко питање, скоро увек је одговарао технократским флоскулама. „Ја сам био неко ко продаје вести, морао сам да покажем одређену дозу неумољивости“, правдао се касније Шолц.

Прочитајте још:  Блинкен: САД подржавају кинеске демонстранте

У то време велика и спорна тема била је реформа тржишта рада, позната под именом „Агенда 2010“. Она је многим грађанима донела финансијска одрицања и отпор је био велики, чак и у самом СПД. „Није се ту радило о мојим осећањима“, рекао је касније Шолц, него о „апсолутној лојалности“ тадашњем канцелару и председнику СПД Герхарду Шредеру и партији. Шолц се, каже, осећао „стварно као војник“.

После тога СПД је изгубио на изборима и власт је преузео ЦДУ. А правник Олаф Шолц стекао је имиџ који се дуго одржао: имиџ досадног бирократе.




Ни лево, ни десно
Ни сам СПД често није знао како се опходити са својим донекле интровертним и сувопарним прагматичарем из Хамбурга, са човеком који углавном каже само онолико колико баш мора. Кад би се кандидовао за дужности у оквиру странке, Шолц је по правилу бележио најлошије резултате. И упркос томе, његова каријера је ишла узлазном путањом. Био је генерални секретар СПД, савезни министар рада, сенатор за унутрашње послове, па градоначелник Хамбурга, а онда је 2018. ушао у владу Ангеле Меркел.

Иако се обично сматра да он припада конзервативном крилу СПД, чини се да се на њега не могу применити категорије као што су „десно“ или „лево“. У време када је био заменик председника СПД-ове омладинске организације Јусос, заступао је и радикалне социјалне ставове и критиковао капитализам.

Али, између његовог учлањења у странку 1975, кад је био још увек ђак, и његовог избора у савезни парламент 1998, прошле су многе године током којих је Шолц у својој адвокатској канцеларији у Хамбургу специјализованој за радно право, много научио о функционисању привреде и самосталних предузетника. И то га је обележило.

Прочитајте још:  Прекинуо сам контакте с Русијом откад је напала Украјину

Треба знати како се продати
Олаф Шолц је тек касније научио да је у политици важно и то како „продати“ самог себе и своје поруке. Он данас делује и осећајније и љубазније. И то функционише. У истраживањима јавног мњења он је најомиљенији кандидат за канцелара и значајно води испред Армина Лашета, кандидата Демохришћана, и Аналене Бербок, кандидаткиње Зелених.

Али, у недељу 26. септембра грађани неће бирати особе, него странке. СПД је дуго у предизборним анкетама био тек на трећем месту, иза Демохришћана и Зелених. „Онај ко жели да ја постанем канцелар, тај мора да гласа за СПД“, упозорио је Шолц. То је очигледно уродило плодом, протеклих недеља СПД је знатно добио на популарности и сада води у истраживањима јавног мњења.

Анкете такође показују да су ти добри резултати у знатној мери заслуга канцеларског кандидата СПД-а. Шолц се нада да ће странка успети и да задржи, или још боље повећа ту предност. Тада би имао више могућности за формирање коалиционе владе, рецимо са Зеленима и Левицом или са Зеленима и Либералима (ФДП).

„Демохришћанима (ЦДУ/ЦСУ) је потребно да се одморе у опозицији“, истакао је Олаф Шолц пре неколико недеља у интервјуу за ДВ.

[table id=1 /]

Аутор Сабине Кинкарц / Дојче веле



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *