ЧЕШКА БИ МОГЛА ДА НАПУСТИ ЕУ: Ако једна партија уђе у власт, то питање ће бити решено

0
самит еу, унија

самит еу (Фото: Shutterstock)

Чешка десничарска СПД странка, која би могла да има битну улогу приликом формирања нове чешке владе наредног месеца, могла би да тражи легислативу од владе која би довела до референдума о напуштању ЕУ. То је данас најавио Томио Окамура, лидер странке познате по ставовима против ЕУ и НАТО, преноси портал Праг морнинг.

“Један од основних услова је да владин манифест укључи закон о референдуму, укључујући могућност референдума о изласку из ЕУ или потенцијално НАТО-а”, рекао је Окамура новинарима након састанка са председником Милошем Земаном.

СПД се већ годинама залаже за напуштање ЕУ и референдум о том питању.




Према најновијем истраживању, 66 одсто Чеха је за останак у Унији, док 28 одсто сматра да би требало да је напусти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Досадашњи покушаји да се одржи референдум “заглавили су” у парламенту, а Окамурин потез могао би да поново покрене то питање.

Влада Андреја Бабиша противи се закону о референдуму који би омогућио изјашњавање о бројним питањима попут чланства у ЕУ, а било какав предлог о референдумима треба да има двотрећинску већину у оба дома парламента.

Избори у Чешкој требало би да буду одржани 8. и 9. октобра, а претпоставља се да ће на њима победити Бабиш мада ће му, према предвиђањима, бити потребна помоћ партнерских странака за формирање владе.

Две главне опозиционе странке одбијају да уђу у коалицију са Бабишем, истичући да је он у сукобу интереса као оснивач пословне империје.

[table id=1 /]



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *