Како су Kолувијине биљке због стреса од конопље постале марихуана?

0
Марихуана (Фото Пиксабеј)

У емисији „24 минута са Зораном Kесићем“ аутор је подсетио јавност на један бизаран детаљ из истраге против Предрага Kолувије који услед бројних других околности пао у заборав. Наиме, првооптужени за узгој марихуане на плантажи „Јовањица“, бранио се пред истражним органима тврдњом да је индустријска конопља сама, услед стреса, повећала ниво ТХЦ и преобратила се у индијску конопљу (марихуану). Такође, Kолувија је као још један аргумент у своју одбрану, тврдио да или је марихуана на његовој плантажи сама никла.

Kолувија је, када је дао исказ у тужилаштву, негирао да је гајио марихуану. Тврдио је да је узгајао индустријску конопљу – биљку која је, под одређеним условима, дозвољена за гајење у Србији.

Индустријска конопља и индијска конопља (познатија као марихуана) биљке су из исте породице, а кључна ствар која их разликује јесте количина ТХЦ-а који имају у себи – састојка који може да утиче на свест корисника. Марихуана у себи садржи већу количину ТХЦ-а, због чега се сврстава у дроге. Ове две биљке се и на око могу разликовати: индустријска конопља је виша и расте до четири метра, листови су јој дугачки и танки, док је марихуана ниска, жбунаста биљка и листови су јој дебљи.

Према законима Србије, дозвољено је узгајати индустријску конопљу која нема више од 0,3 одсто ТХЦ-а у себи. У Kолувијиним биљкама пронађен је већи проценат – у појединим и до 17,5 одсто ТХЦ-а, како се наводи у оптужници.
Бранећи се од ових оптужби, Kолувија је рекао да већи проценат од дозвољеног ТХЦ-а у биљкама није настао његовом вољом, већ због временских појава.

„Из климатских разлога скочи ТХЦ у биљци кроз мутацију… Из тог разлога се сваке године уништава стотине хектара засада у Немачкој“, препричано је у оптужници шта је Kолувија рекао.

Тврдио је и да је могуће да су његове биљке на плантажама биле изложене „стресу“, због чега су се промениле.

Kолувија је пред тужилаштвом рекао у одређеним околностима биљке конопље које су под стресом могу да произведу већу количину ТХЦ него обично. Он је казао да биљке могу да мењају своја својства у зависности од годишњих доба и климатских промена када им скаче ТХЦ.

„Дешава се, тона марихуане је сама никла, сама се заливала, набавила сама оне лампе, сама подигла стакленик, сама се ђубрила, затим, сама се обрала, сама сушила, сама упаковала, чак сама дистрибуирала, сама стигла до руку потрошача, а, вероватно, се и сама крајцвала… 0,8 грама продавала по цени једног грама, што нема у оптужници, а питај кога хоћеш, то је највећи злочин“, покушао је Kесић да „оправда“ Kолувију.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.