Абортус у Тексасу – призивни суд у САД-у потврдио готово тоталну забрану

0

абортус, забрана абортуса, закони, Тексас

Закон о абортусу у Тексасу је потакао протесте широм земље, укључујући Вашингтон DC (Натпис: „Даље законе од мога тела.“)

Призивни суд је привремено потврдио готово тоталну забрану абортуса у Тексасу.

Пети призивни окружни суд се сложио са захтевом тексашког главног тужиоца Кен Пекстона да забрана закона буде стављена ван снаге.

У среду, нижи суд је привремено блокирао закон због „насилног лишавања“ уставних права на абортус.

Рестриктивни закон забрањује све абортусе након око шесте недеље трудноће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Даје сваком појединцу право да тужи било кога који омогући или изврши абортус, након што је фетална срчана активност детектована и не прави изнимке за трудноће узроковане силовањем или инцестом.

У среду, судац окружног суда Роберт Питман је применио захтев Бајденове администрације да спречи провођење закона док његова уставност не буде решена. Он сматра да су жене „незаконито спречене од власти над својим животом у смислу који је заштићен Уставом“.

Међутим, службеници у Тексасу су се одмах жалили на одлуку судије, коју је конзервативно-нагињући, пети окружни суд у Њу Орлеансу, пристао да стави ван снаге. Суд је наредио да судска канцеларија реагује на одлуку до уторка.

У изјави на најновију судску одлуку, Ненси Нортхап, председник Центра репродуктивних права је позвала Врховни суд да „заустави ово лудило“.

„Пацијенти су бачени у стање хаоса и страха и сурови закон најтеже пада на оне који се већ суочавају са дискриминацијским препрекама у здравству, посебно црнци, странци и други обојани људи, нерегистровани мигранти, млади, они који се боре за опстанак и људи из сеоских подручја,“ навела је она.

Прочитајте још:  Храмови тако не горе – знамење Божије у Казахстану



„Суд има обавезу да блокира законе који крше основна људска права.“

Тексашки главни тужилац је навео да је судска одлука „одлична вест“, додајући да ће он „наставити да се бори да Тексас остане слободан од федералног дохвата“.

Расправа о закону може на крају да заврши пред Врховним судом САД-а, који је у септембру одбио да послуша хитни захтев, који је поднет да спречи да забрана пређе у закон.

Неколико клиника у Тексасу је наставило да омогућује абортусе пацијентима који су прешли ограничење од шест недјеља, након одлуке од среде.

Они сада могу бити суочени са законским ризиком, с обзиром да закон укључује одредбу која наводи да клинике и доктори могу бити одговорни за извршене абортусе док је забрана на снази, наводе правни стручњаци.

Међутим, није јасно да ли одредба може бити примењена, јер судија Питман наводи да је одлука „упитне легалности“.

Неке жене, како се наводи, путују у друге државе, где је процедура легална.

Превод: Ж. https://independent.academia.edu/%C5%BDx

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *