Иван Милић: За нас мора постојати само једна доктрина, само једна мисао: Народ и Отаџбина!

0

Иван Милић

Отаџбина је земља отаца. Отаџбина је и историја отаца, Отаџбина су њихова имена, њихове борбе, подвизи, победе, сузе и крв. Отаџбина је језик којим говоримо. Отаџбина је и идеја о Отаџбини. Отаџбина је мисао о томе ко смо и ко смо били. О томе шта је Отаџбина говорили су нам Дучић, Шантић, Ракић, Јакшић, Велимировић. Ми знамо шта је Отаџбина. Ми знамо да Отаџбина није “тамо где ти је добро”, него тамо где “у зрцалу мача будућност се слика”, тамо где “дрзнеш ли даље…чућеш громове, како тишину земље слободне са грмљавином страшном кидају” и тамо где је “на Косову Грачаница, крај Мораве Раваница, у Крушевцу Лазарица, на планини Студеница”. Могу нам све узети, па и сам живот, али нам никад неће моћи отети Отаџбину. Прво што видимо и последње што ћемо видети је наша мила Отаџбина.

За почетак морамо да научимо разлику између Отаџбине и државе. Држава је апарат власти, а Отаџбина је наслеђена од предака и наша је дужност да је оставимо својим потомцима. Дужност сваког родољуба је да заштити народ и Отаџбину од лоше владе и да сруши државу, тј. систем ако ради на нашу штету. Интерес заједнице мора увек бити изнад појединачних интереса. Народ и Отаџбина су неодвојиви, као крв и месо. Наш поглед на свет препознаје значај и важност Отаџбине у свим њеним елементима. Ми у држави видимо само средство сврхе, а њену сврху видимо у служби народу.




Постоји само једно најсветије људско право, а то право је и обавеза, наиме: бринути се да се народ одржи чистим и здравим, да би се очувањем најбољег људства дала могућност даљег развијања народне заједнице. На народ се не може гледати као на производ случајности, већ, пре свега, као на заједницу коју вежу заједничка крв и земља. Оно што проистиче из живота једног народа добија већу снагу из дубљег корења од усамљених појединаца које ће лако одувати ветрови историје. Са друге стране, народ који је уједињен никада не може бити сломљен, о њега ће се непријатељи разбити као морски валови о стене. Варају се они који мисле да појединац може сам да опстане у овом дивљем свету. Напротив! Само у оквиру праведне народне заједнице омогућено је напредовање свакога од нас. Српски народ је попут Титана који стреме ка небесима! Колико год пута да нас баце назад, ми ћемо у додиру са родном грудом, са Отаџбином, устати. Зато и покушавају да нам отму земљу, да не бисмо имали где да се дочекамо и да нас на тај начин убију.

Прочитајте још:  Галски багауди: хришћански револуционари

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Народна заједница, она мора народ да стави у средиште општег живота. Највиша сврха људског постојања није у очувању државе, нити владе, већ у очувању свог народа. Народ мора бити постављен изнад државе и њених форми, јер није држава створила народ већ је народ створио државу. Са друге стране Народ и Отаџбина морају бити у потпуности изједначени и стопљени у оно што зовемо народна заједница. Заштита и напредак народа мора имати већу важност и бити изнад било чега другог. Онај који издаје постојећу државну форму у корист народне заједнице није издајник већ је највећи могући родољуб. Смртни непријатељи српске народне заједнице су они који у име своје класе или партије наносе било какву штету народним интересима.


Прочитајте још: 


Нико од нас није дужан да се заклиње на верност држави и њеним представницима, ми смо обавезни само народној заједници. Изградња народне заједнице мора кренути од свакога појединца. Да би уопште постојала народна заједница она мора из себе изнедрити најквалитетније појединце који ће бити њене вође. Народ пропада, Отаџбина се урушава ако је Вођа неко покварен и неспособан. Предводници морају бити само они који су најбољи у ономе што раде. Нема места за лоше и осредње. Највиша вредност за сваког Србина мора бити његов народ. Свако ко повреди достојанство свог народа самим тим престаје бити Србин и губи сва права која му припадају.

Народ и Отаџбина су нераздвојива целина и једно без другог не могу постојати. Само из крви предака која је заливала нашу свету земљу ће се уздићи нова, моћна и непобедива Србија. То је будућност у коју верујемо и којој стремимо.

Прочитајте још:  Иван Милић:Пивнички пуч

Иван Милић / Васељенска

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *